Gå till innehållet

Framgång ska firas

- Jag är stolt över våra rektorer, lärare och elever i kommunen, säger Lisbeth Bodén som är barn- och utbildningschef i kommunen och utbringade en gemensam bubbelskål för årets resultat av meritvärden bland elever i grundskolans nionde klass.

Detta bland annat med anledning av Skolverkets senaste mätning av grundskolans meritvärde. Kommunens skolor uppvisade ett meritvärde på 199,8 år 2013 och har nu ökat till 215,7. Medelmeritvärdet i landet låg på 212,8 2013. Värdet för 2014 är inte klart ännu.

Meritvärdet är snittet av grundskolans eller specialskolans betyg för de 17 bästa betygen i elevens slutbetyg.

- Vi är så glada över att resultaten har ökat i Östhammars kommun. Det är ett långvarigt och idogt arbete som gjorts. Vi har haft fokus på resultaten och följt upp desamma, säger Lisbeth Bodén. Även om betygsstatistiken över meritvärden kommer att förändras, så har vi gjort enorma framsteg under året. Vi får väl se hur vi ligger till i riket, när statistiken från SCB kommer.

Alla skolor har ökat sina meritvärden

- Vissa skolor har gjort en enorm resa på grund av medvetna, djärva och banbrytande satsningar, säger Lisbeth Bodén. En sådan skola är Vallonskolan som 2013 visade på ett genomsnittligt meritvärde på 175,6. Den siffran är just nu 220,2.

En av anledningarna till framgång i meritvärden är att hela skolorganisationen arbetar tillsammans, med en stor medvetenhet om skolpersonalens roll, varför den finns på skolorna. Detta för att sätta eleverna i centrum.

- Men till syvende och sist är det lärarna vi ska tacka för den enorma insats de gör och har gjort under året, säger Lisbeth Bodén. Vi måste vara medvetna om att läraryrket är komplext och svårt.

Några mingelbilder...

 

Bild till vänster,

från vänster; Barn- och utbildningsnämndens ordförande, C, Gunnel Wahlgren, förskolechef Ola Lejman på Logårdens förskola och rektor Anna-Lena Apelgren på Ekeby skola (nu pensionär).

 

Bild till höger,

från vänster; rektor/förskolechef Birgitta Söderberg på skola förskola Öregrund/Gräsö, rektor Anna Eriksson på Bruksgymnasiet och rektor Annika Kindvall på Edsskolan.

 

Bild ovan,

barn- och utbildningschef Lisbeth Bodén tömmer upp bubbel för att fira resultatet.

 

Bild till vänster,

Jan Lind, rektor på vuxenutbildningen.

 

Bild till höger,

från vänster; Lennart Ljungstrand, rektor på Hammar- och Vretaskolan, rektor Guy Eriksson på kulturskolan och rektor Sakarias Åkerman på Kristinelundsskolan.

 

Bild ovan,

biträdande rektor Terhi Brolin på Olandsskolan.

Fakta om meritvärden

17 ämnen ger nytt meritvärde

Elever som avslutar grundskolan våren 2014 får räkna med betyg i moderna språk som ett 17:e betyg i meritvärdet. Maxvärdet för meritvärdet blir då 340 poäng istället för som tidigare 320 poäng. Det innebär att betygsstatistiken över meritvärde kommer att förändras.

I den nya gymnasieförordningen framgår det att från och med ansökan till gymnasiet läsåret 2014/15 ska meritvärdet beräknas av summan för betygsvärdena på max 17 ämnen i elevens slutbetyg. Tidigare har meritvärdet beräknats av summan av betygsvärdena för de 16 bästa betygen i elevens slutbetyg. Den nya regeln gäller endast moderna språk inom ramen för språkval som ger extra meritpoäng och som kan läggas till som ett 17:e ämne.

Beräkning av nytt meritvärden

Meritvärdet är summan av elevens 16 bästa ämnen, exklusive moderna språk som språkval. Betyg i moderna språk som språkval läggs till som ett 17:e ämne. Betygsstegen A, B, C, D, E omvandlas till poängen 20, 17,5, 15, 12,5, 10. Ej godkänt betyg, F är 0 poäng. Max för meritvärdet är från och med våren 2014 340 poäng till skillnad från tidigare 320 poäng.Genomsnittligt meritvärde beräknas för de elever som har minst ett godkänt betyg, dvs lägst betyg E i ett ämne, lägst meritpoäng 10.

Källa: Skolverkets webbplats

Publicerad
18 juni 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016