Gå till innehållet

Etta på tillgänglighet

Östhammar bäst på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar

Östhammars kommun får topplaceringen på årets ranking av kommuner i Humanas tillgänglighetsbarometer. Av de 159 kommuner som svarat på Humanas frågor är Östhammar den kommun som fått högst betyg. 

Vårdföretaget Humana har sedan 2010 årligen rankat Sveriges kommuners tillgänglighetsarbete. Rankingen baseras på en enkät som skickas ut till kommunerna där de får svara på hur de arbetar med tillgänglighet och vilka tillgänglighetsinsatser som redan finns. 

Redan förra året fick Östhammar en hög placering och hamnade på tionde plats, men i år har kommunen stigit hela vägen till förstaplatsen. Barbro Mattsson, som nyligen lämnat posten som ombudsman för Handikapprörelsen i Östhammar, har arbetat med tillgänglighet i Östhammar under många år. 

- Det började med att vi gjorde en första inventering av alla kommunala fastigheter 2007, vilket tog nästan två år. Då gick vi igenom allt i fastigheterna och gjorde förslag på åtgärder för att förbättra tillgängligheten, säger hon. 

2010 startades ett samarbete med företagarföreningen i Östhammar för att inventera företagslokaler i kommunen. 

- Det var då det verkligen drog igång. Sedan dess har jag inventerat i princip alla offentliga fastigheter i kommunen: Kyrkor, butiker och bygdegårdar till exempel, säger Barbro Mattson. 

Arbetet med tillgänglighetsinventering har resulterat bland annat i en tillgänglighetsguide som numera återfinns på Östhammars kommuns hemsida. Enligt Barbro Mattson har responsen på förslag till förbättringar alltid varit mycket positiv från Östhammars kommun. 

- Det har funnits ett stort intresse från alla inblandade för dessa frågor och vi har egentligen aldrig stött på något motstånd från någon, säger hon. Att vi nu blir rankade som Sveriges bästa kommun på tillgänglighet känns verkligen jätteroligt, det känns som ett kvitto på att allt det jobb jag lagt ner har gjort skillnad.

Thomas Tidstrand på Tekniska kontoret berättar att de jobbar sig igenom den stora lista på återgärder som kommit fram vid inventeringarna.

- Vi ligger bra till med listan. Just nu kollar vi på tillgänglighet vid utebadplatser och undersöker hur vi kan göra det möjligt att bada med rullstol till exempel, säger han.

Publicerad
14 augusti 2014
Senast uppdaterad
12 maj 2016