Gå till innehållet

Workshop i entreprenörskap engagerar

Tillsammans med UF, Ung Företagsamhet, kommer eleverna i grupper att visa upp sina entreprenöriella egenskaper och förmågor. De ska jobba i en innovativ anda och kommer att ställas inför utmaningar de inte mött tidigare i skolan. Det kommer att krävas att alla elever bidrar med sitt kunnande och sina både kända och ännu inte upptäckta förmågor...

- Från tisdagen den 3 december till torsdagen den 5 december ska vi på Vallonskolan ägna oss åt en schemabrytande verksamhet i ELIS anda, säger Lennart Lindqvist, lärare på Vallonskolan. ELIS är ett projekt som står för Entreprenöriellt Lärande I Skolan.

Stor prisutdelning på torsdag

Resultaten ska presenteras torsdag eftermiddag för en jury, bestående av företrädare för näringslivet. Projektet avslutas kl 15.00 på torsdagen med stor prisutdelning i skolans matsal.

Vi vill väcka elevernas lust till lärande

- Vi på Vallonskolan konstaterade att vi år för år, omgavs av alltmer omotiverade elever och som en logisk följd av detta uppvisade elevernas resultat/betyg en dyster utveckling, säger Lennart Lindqvist. Vi var självkritiska och kände att det hela till en del faktiskt kunde bero på oss själva och hur vi förhöll oss till vår uppgift som lärare.

Så blev ELIS till

I den nya läroplanen, Lgr 11, står redan i det första kapitlet - "Skolans värdegrund och uppdrag" – att skolan ska "...bidra till att eleverna utvecklar ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap".

Efter en tid av diskussioner och förberedelser beslutade vi som jobbar på Vallonskolan att vi skulle ta steget fullt ut detta läsår, så vi sjösatte projektet ELIS, vilket står för Entreprenöriellt Lärande I Skolan.

- Vi är en av skolorna i kommunen som utnämnts till piloter i projektet Entreprenörskap i skolan, säger Lennart Lindqvist. Det känns både fräscht och utvecklande.

Så här jobbar vi på Vallonskolan

- Vi började med att lägga ett schema som är anpassat efter verksamheten och inte tvärtom, säger Lennart Lindqvist.

Eleverna läser ett huvudämne per vecka, med avbrott för språkval och praktisk/estetiska ämnen. Det gör att eleverna börjar och avslutar sina arbeten under en och samma vecka. Lärarna tydliggör vad som ska göras och vilka olika förmågor som kommer att bedömas under veckan.

- Välkommen till vår "nya" skola och till projektdagarna 3-5 december!

Mer information

Lennart Lindquist, Vallonskolan, telefon 0173-86681, lennart.lindqvist@edu.osthammar.se

Fakta

Projekt Entreprenörskap i skolan utvecklas och finansieras som en del av Mervärdesprogrammet. Det är ett avtal mellan Östhammars kommun, Oskarshamns kommun, SKB och SKBs ägare.

Publicerad
3 december 2013
Senast uppdaterad
12 maj 2016