Gå till innehållet

Strålsäkerhetsmyndigheten klar med sin revision av Östhammars kommuns medel för slutförvarsarbetet 2012

Östhammars kommuns arbete med att följa och informera om ansökningsprocessen kring ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark finansieras av den statliga Kärnavfallsfonden. Nu är Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av kommunens användning av medel under 2012 färdig.

Östhammars kommuns arbete med att följa och informera om ansökningsprocessen kring ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark finansieras av den statliga Kärnavfallsfonden. Kommunen söker årligen medel för sitt arbete från Strålsäkerhetsmyndigheten, som förvaltar fonden.  Nu är Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av kommunens användning av medel under 2012 färdig.

- Både den granskning som gjorts av externa revisorer och av Länsstyrelsen lämnade bokslut och verksamhetsberättelse utan synpunkter. Det är glädjande, och vi uppfattar det som att vi använt våra beviljade medel från Kärnavfallsfonden på ett klokt och ekonomiskt sätt, säger Marie Berggren, chef för slutförvarsenheten.

Strålsäkerhetsmyndighetens granskning har ställt sig frågande till att kommunen använt finansiering från Kärnavfallsfonden för att förbereda inför yttranden och svar på remisser. Enligt lagstiftningen får kommunen bara använda fondmedel för kunskapsuppbyggnad och information till allmänheten, det vill säga personer bosatta i Sverige.

– För kommunen är det en självklar del av kunskapsuppbyggnaden att sätta sig in i det material som finns kring ansökan och att formulera frågeställningar för diskussion i kommunstyrelsen, säger Jacob Spangenberg, (C), kommunstyrelsens ordförande. Det är en förutsättning för att kunna förklara kommunens perspektiv på viktiga frågeställningar med fortsatt hög trovärdighet.

Strålsäkerhetsmyndigheten har också identifierat osäkerheter kring att kommunen finansierat en del av sina internationella kontakter med medel från Kärnavfallsfonden. Under 2012 hade Östhammars kommuns granskningsorganisation sammanlagt tio besök från andra länder som arbetar med att hitta en lösning för sitt eget kärnavfall, bland annat Finland, Japan, Belgien och USA.

- Inget land i världen har en lösning för slutförvar av sitt använda kärnbränsle och det gör vår kommun intressant ur ett internationellt perspektiv. Slutförvarsorganisationen får många förfrågningar från internationellt håll och tackar bara ja om den bedömer att kontakten leder till ökade kunskaper, säger Jacob Spangenberg. Många av kommunens förtroendevalda lägger ner ett stort engagemang i att följa processen, och för att de ska ha de bästa förutsättningarna att sätta sig in i denna mycket komplexa fråga krävs att de kan spegla sig i den internationella kontexten.

För närvarande pågår en lagöversyn som gäller finansiering från Kärnavfallsfonden till bland annat kommuner.

- Vi välkomnar lagöversynen och följer den som remissinstans, säger Marie Berggren. Där finns bland annat förslag på att utöka finansieringen till att även omfatta granskning av ansökan, vilket vi ställer oss mycket positiva till.

 

Kontakt:

Marie Berggren, chef för slutförvarsenheten,
marie.berggren@osthammar.se
0173 - 86417
070 - 9800417

Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande,
jacob.spangenberg@osthammar.se,
0173-86148,
070-2520142

Publicerad
27 december 2013
Senast uppdaterad
12 maj 2016