Gå till innehållet

Tips till föräldrar inför höstlovet och Halloween:

Det är höstlovstider och för många ungdomar är höstlov och halloween tillfällen då många tonåringar dricker sig fulla. Forskning visar att föräldrar spelar en nyckelroll när det gäller att förebygga problem.

Tonårsföräldrar vill ha gemensamma regler kring alkohol

En stor majoritet av landets tonårsföräldrar, 90 procent, tycker att det vore bra att enas med andra föräldrar om gemensamma regler kring alkohol. Trots detta känner endast tre av tio tonårsföräldrar till några gemensamma överenskommelser kring alkohol. Det visar en Sifoundersökning gjord på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut inför höstlov och halloween.

Nu är det höstlovstider och för många ungdomar är höstlov och halloween tillfällen då många tonåringar dricker sig fulla.

Forskningen visar att föräldrar spelar en nyckelroll när det gäller att förebygga alkoholrelaterade problem. Genom att prata med andra vuxna och komma överens om att inte köpa ut eller bjuda tonåringar på alkohol kan föräldrar motverka drickandet bland unga.

Enligt en undersökning av IQ anser över hälften av de tillfrågade ungdomarna i 15−17-årsåldern att det skulle vara enklare att stå emot alkohol om det fanns en överenskommelse i laget eller idrottsföreningen om att inte dricka.

Fyra tips till föräldrar inför höstlovet/ halloween:

1.   Prata med din tonåring om höstlovsplanerna – det visar att du bryr dig.

2.   Kom överens om gemensamma regler med föräldrarna till tonåringens klasskamrater och närmaste kompisar.

3.   Var tydlig med dina förväntningar, till exempel att du inte accepterar drickande före 18 års ålder. Då ökar chansen att din tonåring avstår från alkohol.

4.   Ta hjälp av varandra. Tillsammans med andra föräldrar kan du mycket lättare hålla koll på vad som händer under utekvällarna.

Nattvandra

Nattvandring innebär att man vandrar fredag och lördagskvällar, vid större ungdomsfester, olika festivaler, Valborg, skolavslutning och vid andra tillfällen som finns i närmiljöområdet. Man går minst 2 personer och i början som nattvandrar får du alltid gå med någon rutinerad nattvandrare. Du är försäkrad under dina vandringar via Skandia som sponsrar våra gula jackor som kännetecknar nattvandrarna. I Östhammar är nattvandrarna knutna till kommunens förebyggande verksamhet Råd- och Mellanvårdsgruppen.
Vill du Nattvandra ring Carina Karlsson, fältsekreterare, 070-550 27 42

TÄNK OM är en informationsinsats som vill ge tonårsföräldrar kunskaper och stöd kring ungdomar och alkohol.Läs mer på http://www.tänkom.nu/. Läs även om Tonårsparlören på www.tonårsparlören.se.

Publicerad
1 november 2012
Senast uppdaterad
12 maj 2016