Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Teknikcollege Uppland är nu certifierat

Teknikcollege är en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar. Vi är oerhört glada, berättar Bengt Ahlberg, personalchef på Sandvik Coromant i Gimo och ordförande i den regionala styrgruppen.

 

Nu har även Uppland fått sin certifiering för Teknikcollege. Igår kom det glada beskedet från Industrirådets granskningskommitté att regionen tillsammans med två utbildningsanordnare är certifierade och godkända för Teknikcollege.

Det är Uppsala, Tierps och Östhammars kommuner som står bakom Teknikcollege Uppland. De två utbildningar som nu också fått sin certifiering är det industritekniska programmet vid Wilhelm Haglunds gymnasium och Yrkeshögskoleutbildningen produktion och processteknik, båda i Gimo i Östhammars kommun.

Kompetensförsörjning oerhört viktig fråga

-          Vi är oerhört glada för att vi har blivit certifierade och det betyder mycket för industrins framtida rekrytering, säger Bengt Ahlberg, personalchef på Sandvik Coromant i Gimo och ordförande i den regionala styrgruppen.

-          Industrin i Uppland investerar flera miljarder årligen framöver och en av de viktigaste frågorna är att säkra kompetensförsörjningen i våra företag, poängterar Bengt Ahlberg.

Tio kvalitetskriterier

Det har varit ett intensivt arbete under närmare två år för att få certifieringen. Det är tio kvalitetskriterier som både regionen och utbildningsanordnarna ska uppfylla.

Genuint samarbete mellan kommun, företag och skola

Bakom arbetet finns en regional styrgrupp samt lokala styrgrupper för varje utbildningsanordnare. 

-          Det som är så intressant med Teknikcollege är det genuina samarbetet mellan företag, skolor och kommuner, säger Margaretha Sjöberg Boström, processledare för Teknikcollege Uppland.

-          Det är de studerande som står i centrum och som förtjänar att få en kvalitetssäkrad utbildning, menar Margaretha Sjöberg Boström.

Högbergsskolan i Tierp och Fyrisskolan i Uppsala arbetar nu intensivt för att också bli certifierade.  

Teknikcollege är en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar. Genom ett nära samarbete med regionens företag utformas innehållet i utbildningar så att det passar industrins framtida behov.

Teknikcollegecertifierade utbildningar har granskats och kvalitetssäkrats utifrån tio kriterier som teknik- och industriföretag tagit fram. Både gymnasiala och eftergymnasiala utbildningar kan certifieras. Bakom konceptet står Industrirådets medlemmar: Teknikföretagen, IF Metall, Livsmedelsföretagen, Skogsindustrierna, GS Facket, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Dessa organisationer är de som driver Teknikcollegekonceptet tillsammans med certifierade regioner. www.teknikcollege.se.

Publicerad
14 augusti 2012
Senast uppdaterad
12 maj 2016