Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Världens första Vallonbruksvecka



På lördagen invigdes den första Vallonbruksveckan någonsin i Österbybruks herrgårdsmiljö. På plats var kommunalråd Jacob Spangenberg, gäster från Vallonien fanns på plats, liksom den belgiske ambassadören och landshövding Peter Egardt invigningstalade.


Nu har världens första Vallonbruksvecka invigts

Rik tradition sedan 1600-talet

Uppland har starka historiska band med Vallonien som går tillbaka till 1600-talet då smeder kom från Vallonien för att utveckla den svenska järnhanteringen. Sedan tidigare är Östhammars kommun vänort med Durbuy i Belgien. I lördags fick även Tierp en vänort i Vallonien; staden Namur.

Belgiens ambassadör i Sverige, Jan Van Dessel kom till invigningen och gladdes över att vallonernas bidrag i norra Uppland varit så betydande, men ville också blicka framåt och se hur samarbetet kan fortsätta och även utvecklas.

Återkommande arrangemang

- Vallonbruksveckan är unik och det kommer att bli ett återkommande arrangemang i augusti. I år arrangeras veckan i slutet av sommaren, 25 augusti fram till den 2 september. Tillsammans vill vi visa på den fantastiska bredd som Vallonbruken har att erbjuda med ett stort antal aktiviteter och evenemang, kreativitet, historik och nutida företagande, berättar Stefan Edelsvärd, internationell samordnare i Östhammars kommun.

 

Läs hela programmet för Vallonbruksveckan.

Publicerad
27 augusti 2012
Senast uppdaterad
12 maj 2016