Gå till innehållet

Snöfall och vind – SMHI varnar för trafikproblem - Varning för kraftigt snöfall från onsdag kväll. Snön kan skapa besvärliga vägförhållanden, särskilt i kombination med frisk vind som riskerar att orsaka drivbildning. Följ aktuella väderprognoser på SMHI:s hemsida

Stor uppslutning på Teknikcollege-konferens

Teknikjobben finns – och ger bra lön. Men vad styr yrkesvalet?

 

Onsdagen den 23 maj samlades ett hundratal intresserade för att lyssna och lära mer om vad Teknikcollege Uppland egentligen handlar om. Det var den första regionala konferensen och bland besökarna märktes skolchefer, lärare, elever, yrkesvägledare och rektorer, arbetsförmedlare, politiker och inte minst företagare från bland andra Sandvik, ISS, Erasteel och Dannemora Mineral.

En av dagens talare var Adela Martinovic, kanslichef på Riksföreningen Teknikcollege Sverige.

 

Mycket av det som talas om idag handlar om att företag och industrier har svårt att hitta kompetent personal. Vad beror det här på?

-          Mycket handlar det nog om vad som förmedlas genom kulturen omkring oss, i den bygd man bor, men också genom tv och media. Man väljer också utbildning efter ens eget intresse, men sedan så har föräldrarnas påverkan och kompisarna också betydelse.

 

Hur kan ett teknikcollege hjälpa till att sporra utvecklingen både för företagen och de som vill ha arbete?

-          Att företagen engagerar sig i skolan och utbildningen ger effekt. Det finns ju nu både lokala och regionala styrgrupper för Teknikcollege Uppland och det gör att företagen kan ställa direkta krav på både eleverna och på de utbildningar eleverna går. Sedan måste företagen och industrierna bli bättre på att marknadsföra sig själva. Vi behöver se en mer långsiktig kompetensförsörjningplan eftersom vi vet att det kommer att bli brist på kunnig arbetskraft i framtiden. Samverkan mellan företagen och skolorna och ett mer entreprenöriellt och kreativt lärande i skolorna efterlyses.

Vad är den största skillnaden mellan förr och idag

-          Den största utmaningen ligger i att tidigare har arbetskraften kommit gratis. Nu kommer vi att få sjunkande barnkullar och högre pensionsavgånger vilket leder till att det blir en huggsexa på arbetsmarknaden. När generationsväxlingen sätter in på allvar kommer det att bli en ännu större utmaning i att hitta rätt kompetens till företagen. Hela västvärlden brottas med samma problem.

Läs tidigare inbjudan till konferens med Teknikcollege Uppland

Fakta

Teknikcollege är en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar. Genom ett nära samarbete med regionens företag utformas innehållet i utbildningar så att det passar industrins framtida behov.

Teknikcollegecertifierade utbildningar har granskats och kvalitetssäkrats utifrån tio kriterier som teknik- och industriföretag tagit fram. Både gymnasiala och eftergymnasiala utbildningar kan certifieras.

Bakgrunden till teknikcollege är att företagen är i behov av skickliga medarbetare som har kvalificerad utbildning, både på gymnasial och eftergymnasial nivå. För att öka andelen sökande till tekniskt inriktade utbildningar på olika nivåer, har Industrirådet tillsammans engagerat sig för att utveckla Teknikcollege.

Ett trettiotal regioner arbetar idag med med konceptet teknikcollege och det finns 127 utbildningsanordnare som idag är certifierade.

Publicerad
23 maj 2012
Senast uppdaterad
12 maj 2016