Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Linfärja mellan Gräsö och Öregrund? Öppet möte 19 januari

En linfärja är en färja som kan spara upp till 70 % bränsleförbrukningen. Välkommen att diskutera på öppet möte den 19 januari.
 


Kommunen bjuder in till ett öppet möte för att diskutera ett eventuellt införande av en linfärja mellan Öregrund och Gräsö. Förslaget att införa en linfärja kommer från Trafikverket Färjerederiet som är Sveriges största rederi och en av Trafikverkets enheter. Färjerederiet beslutade förra året att försöka införa linfärja på tre linjer, varav Öregrund-Gräsö skulle kunna vara en.

Mindre bränsle

En linfärja är en färja som drivs av en stålvajer som ligger i vattnet mellan två färjelägen. Enligt Trafikverket Färjerederiet kan 65-70 % av bränsleförbrukningen sparas.

Fler bilar per tur

Linfärjan som föreslås skulle kunna frakta 80 bilar istället för dagens 60. Fler filer av bilar skulle också kunna lastas och lossas samtidigt, vilket borde minska köerna.

Öppet möte innan beslut tas

- Frågan har behandlats av kommunstyrelsens arbetsutskott, som är positiv till införande av linfärja. Nu kommer kommunstyrelsen att behandla frågan vid sitt sammanträde den 24 januari 2012, men innan dess vill vi ha ett öppet möte där allmänheten kommer till tals, säger Sten Huhta, som utreder frågan.

 Deltar gör representanter från Trafikverket Färjerederiet och tjänstemän och förtroendevalda från kommunledningen och tekniska nämnden.

Varmt välkommen!

Datum: torsdag den 19 januari
Tid: klockan 18.30
Plats: Matsalen på Öregrunds skola

 

Publicerad
9 januari 2012
Senast uppdaterad
12 maj 2016