Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Hallå där! Maria Lundholm, planarkitekt

Hur bygger vi framtidens Östhammar? Vad är viktigt i din vardag? Vad innebär världens bästa lokalsamhälle för dig?

Hallå där Maria Lundholm, planarkitekt i Östhammars kommun, som just satt igång arbetet med Översiktsplan 2015 - på väg mot världens bästa lokalsamhälle

Vad är en översiktsplan, en så kallad ÖP?

Det är en plan för hur vi ska bygga samhället, en karta över hur vi ska använda kommunens vatten och mark. Var kan vi utveckla bebyggelse och infrastruktur, som vägar och bredband? Hur ska det se ut med bryggor, cykelvägar, stränder och naturreservat?

Hur mycket detaljer tar man med i planeringen?

En översiktsplan är väldigt övergripande, det är som att måla med en grov pensel – alltså att i grova drag skissa på var bostäder, grönområden, vägar och liknande ska ligga.

Hur mycket kan jag som medborgare tycka och tänka i planeringen?

Alla får tycka och komma in med åsikter. Planen blir ju bara bättre om vi alla hjälps åt eftersom människor som bor och lever i kommunen sitter inne med en detaljkunskap som vi inte rimligtvis kan ha som enstaka tjänstemän, men som vi behöver få in. Översiktsplanen ska vara hela kommunens plan.

Vad händer med mina åsikter om jag tycker något som gäller översiktplanen?

Mitt jobb är att samla in alla åsikter och väga samman alla synpunkter mot de krav och lagar som vi har att rätta oss efter. Å ena sidan har vi alltså de behov och de åsikter som förs fram och sedan ska de jämkas med de krav och lagar som finns, som strandsskydd, politiska beslut, naturreservat med mera.

Hur framför jag mina åsikter?

Det finns många sätt att framföra det du vill. Du kan ringa, maila, skriva brev, använda vårt webbformulär, gå in på vår Facebook-sida för översiktsplanen och använda vårt medborgarforum som du hittar på hemsidan. Vi kan också komma ut till dig om du samlar ihop en grupp som vill veta mer. Det är bara att höra av sig!

Här kan du läsa mer om översiktsplaneringen och få kontaktuppgifter.

Publicerad
2 maj 2012
Senast uppdaterad
12 maj 2016