Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Energilösningar i Bryssel

Östhammars kommun är värd för Europadagarna i Bryssel med temat ”Energilösningar för framtiden”. Deltagarna får ta del av det senaste från debatten om energipolitik på EU-nivå och de finansieringsmöjligheter som finns.

Förnybar energi 

Östhammars kommun vill satsa på förnybar energi. Under de så kallade Europadagarna i Bryssel den 5-6 november står Östhammars kommun värd för dagarna som har temat ”Energilösningar för framtiden”.

- Temat för i år är energiområdet inför EU:s nästa programperiod 2014-2020. När man inom en programperiod i EU söker pengar är det viktigt att skapa nätverk, projekt och samarbeten. Syftet med dagarna är att ge en ökad kunskap och förståelse för energipolitiken på EU-nivå. Sedan måste det kopplas till den regionala och lokala nivån, berättar Stefan Edelsvärd, internationell samordnare i kommunen.

Energilösningar, samarbete och  nätverk

Dagarna är en fortsättning på den konferens om olika energilösningar som hölls i våras med Stockholmsregionen. En delegation med både tjänstemän och politiker åker för att få kunskap om olika energilösningar och och arbeta för att samarbeta kring dessa frågor. Deltar på resan gör bland annat Camilla Andersson, miljösakkunnig, Virpi Lindfors, chef för samhällsbyggnadsförvaltninbgen, Annila Bexelius, chef för Tekniska förvaltningen.

- Det är utomordentligt viktigt att kommunerna och regionerna samarbetar i omställningen från fossila bränslen till förnybara energikällor, säger Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande.

Vill få ett samlat grepp om energifrågorna

- Det handlar om att inom den kommunala verksamheten ta ett samlat grepp kring energifrågorna, och att därutöver skapa nätverk och samarbeten, och vi hoppas att kunna börja samverka mer med Stockholmsregionen där 5 olika län är representerade; Uppsala län, Stockholms län, Västmanlands län, Sörmlands län och Gotlands län, poängterar Stefan Edelsvärd.

Möjlighet till finansiering

Deltagarna får ta del av den senaste utvecklingen inom energipolitiken på EU-nivå och de finansieringsmöjligheter som finns till exempelvis olika energieffektiva lösningar vad gäller uppvärmning av bostadshus eller införande av modern teknikteknik som miljöbilar.

- Det är viktigt att vi förebereder oss när de nya EU-fonderna kommer eftersom de  kommer att kräva att kommuner och regioner samarbetar kring dessa frågor, avslutar Stefan Edelsvärd.

Europadagarna arrangeras i år 5-6 november i Bryssel i samarbete mellan Regionförbundet Uppsala län och Stockholmsregionens Europakontor med Östhammars kommun som värd.

Läs mer om Europadagarna i Bryssel den 5-6 november 2012.

Publicerad
31 oktober 2012
Senast uppdaterad
12 maj 2016