Gå till innehållet

Energikusten – på väg mot ett Energicollege i Östhammar

Energicollege är ett nytt begrepp i Sverige. Just nu utreds om ett energicollege i Östhammar kan lösa kompetensfrågan inom energisektorn.

En lösning på kompetensfrågan

Just nu pågår en utredning om huruvida ett energicollege i Östhammar och Oskarshamn kan vara en lösning på kommande kompetensförsörjningsbehov inom energisektorn. Den 16 februari anordnas en workshop med intressenter och aktörer. Deltagare från Östhammar, Oskarshamn, SKB, Regionförbundet Uppsala län samt representanter från elföretagen och industrin träffas under en halvdag och syftet är att klargöra om energicollege kan lösa kompetensfrågan i framtiden.

Svårt att få rätt personal

- Inom energisektorn är det svårt att få tillräckligt med personal med rätt specialkompetens. Inom flera yrkesområden finns det en brist på ingenjörer och tekniker inom drift, underhåll och elkraft. Det kommer också att finnas behov av projektledare, personal inom byggnation, kemiteknik med mera, berättar Margaretha Sjöberg Boström, som idag arbetar med Teknikcollege Uppland.

Flöde mellan utbioldning, näringsliv och industri

Teknikcollege finns redan på flera håll i landet men energicollege är ett nytt begrepp i Sverige. Ett energicollege skulle i första hand vara ett samarbete mellan de båda kommunerna Östhammar och Oskarshamn som båda varit utredda av SKB som eventuella kommuner för slutförvar av använt kärnbränsle. 

Slutförvar och mervärdesavtal

 Det som förenar de båda kommunerna är också det mervärdesavtal med utvecklingspengar som slutits med SKB. Det faktum att Forsmark i Östhammars kommun nu är utsedd som den mest lämpliga platsen för att lagra använt kärnbränsle gör frågan extra aktuell om ansökan går igenom om några år. Detta skulle göra Östhammar känt över hela världen eftersom det hittills inte funnits någon slutgiltig lösning för slutförvaring av använt kärnbränsle i världen idag.

Gynnar kommunens arbetsmarknad

- Ett Energicollege är ett helt nytt koncept så vi börjar med helt fria händer och vi kan utforma utbildningarna efter marknadens behov. Det gynnar naturligtvis både industrin och kommunens arbetsmarknad, säger Margareta Sjöberg Boström, som deltar som kommunens representant vid mötet den 16 februari.

Publicerad
19 januari 2012
Senast uppdaterad
12 maj 2016