Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Dannemora Gruva och Hargs Hamn sluter tioårigt avtal


Trafikavtalet gäller tio år och avser all transport av malm från Dannemora gruvor till Hargshamn. 

Järnväg och fartyg

Transporten kommer att gå per järnväg från Dannemora till djuphamnen i Hargshamn för att sedan skeppas ut till olika destinationer. I uppdraget ingår att ta emot malmen i Hargs hamn, att lagerhålla malmen och att lasta i fartyg.  

- Vi är mycket nöjda med avtalet, säger Curt Nilsson, vd på Hargs Hamn AB. Malmtransporten blir en viktig grund för vår verksamhet.

Betydelsefullt avtal

- Vi gratulerar Hargs Hamn AB, Dannemora Mineral och Östhammars kommun till detta betydelsefulla avtal, säger Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande. Det är mycket positivt för Östhammars kommun att två viktiga delar av gruvprojektet nu binds ihop. 

Fakta
Dannemora Mineral AB är ett gruv- och prospekteringsbolag, vars huvudsakliga målsättning är att återuppta driften i Dannemora järngruva. Hargs Hamn AB är en naturlig bulkhamn för Uppland och Mälardalen Hamnen i Hargshamn är en gemensam nämnare i kommunen dels via den befintliga järnvägen och dels för dess djuphamn. Hamnen i Hargshamn hanterar idag ca 500 000 ton gods per år, men har tillstånd och kapacitet för att hantera betydligt större volymer.

 

Publicerad
10 januari 2012
Senast uppdaterad
12 maj 2016