Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Ungdomsråd startar i januari 2012

Ungdomsrådet riktar sig till ungdomar mellan 13-23 år som är folkbokförda i kommunen och är partipolitiskt och religiöst obundet.
 

Ett ungdomsråd startar i Östhammars kommun med start i januari 2012. Det beslutades vid senaste kommunfullmäktige den 6 december.


- Äntligen får ungdomarna ett forum där de kan vara med och påverka den lokala politiken. Ungdomsråd har funnits för många år sedan men får nu mera tyngd, en mer fast inramning, och blir dessutom ett eget remissorgan under kommunstyrelsen, säger Stefan Edelsvärd, som arbetat fram, och ligger bakom förslaget.

Ungdomars inflytande ökar

Syftet med Ungdomsrådets verksamhet är att öka ungdomars intresse, deltagande och inflytande i den kommunala beslutsprocessen. Det är ett organ under kommunstyrelsen, utgör remissinstans i kommunen och erhåller ett årligt anslag från kommunfullmäktige för dess verksamhet.

Ungdomsrådet riktar sig till ungdomar mellan 13-23 år som är folkbokförda i kommunen och är partipolitiskt och religiöst obundet.

Så här är det tänkt att fungera:

Varje år ordnar Ungdomsrådet ett Ungdomsfullmäktige där man tar ställning och diskuterar aktuella kommunpolitiska frågor. Kommunfullmäktiges presidium utgör ett viktigt stöd i detta arbete. Fyra gånger per år träffar Ungdomsrådet politiker och tjänstemän där de får information i aktuella och kommande frågor och däremellan ordnar man egna regelbundna möten.

Väljs ett år i taget

Ungdomsrådets styrelse utgörs av ordförande, vice ordförande samt sekreterare som väljs för ett år i taget vid Ungdomsfullmäktiges möte.
Ungdomsrådets möten leds av en ordförande och en sekreterare för minnesanteckningar.

Tjänstemannastöd

En ansvarig tjänsteman utgör ett stöd för Ungdomsrådets arbete och utgör en länk mellan kommunen, kommunfullmäktiges presidium och Ungdomsrådet. Ansvarig tjänsteman ansvarar för den ekonomiska redovisningen som lämnas vid kommunfullmäktiges möte i november månad. Ungdomsrådets medlemmar beslutar om hur anslaget ska användas och lämnar en verksamhetsberättelse till kommunfullmäktige i november.

Rektor utser

Rektor har ansvaret att på lämpligt sätt utse 2 personer som representerar skolan. När Ungdomsrådet har bildats får de i samarbete med berörd tjänsteman utarbeta formerna för hur ungdomarna som ej är elever ska rekryteras och representeras samt i dialog med ungdomarna utveckla arbetsformerna för dess arbete.

Publicerad
8 december 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016