Gå till innehållet

Tips inför julhandeln

Att fråga efter öppet köp eller bytesrätt och spara alla kvitton är några tips. Tänk också på att hålla hårt i plånboken...

Julhandeln är i full gång och då finns det anledning att tänka sig extra för som konsument. Att fråga efter öppet köp eller bytesrätt och spara alla kvitton är några tips. Tänk också på att hålla hårt i plånboken, både för ficktjuvar och för kommande månader då pengarna ska räcka till annat.

Öppet köp

Om du handlar på öppet köp kan mottagaren byta julklappen i samma butik eller få pengarna tillbaka inom avtalad tid. Det finns ingen laglig rätt till öppet köp, så fråga om öppet köp gäller, i så fall hur länge och om detta ska antecknas på kvittot.

Bytesrätt

Bytesrätt innebär att du inom en avtalad tid får byta till en ny vara eller får ett tillgodokvitto.
Tillgodokvitton har en begränsad giltighetstid. Om inget annat finns antecknat så gäller det i 10 år.
Spara alltid kvittot!
Vill du byta varan eller reklamera behövs ett kvitto för att visa att varan är inköpt i butiken, när den köptes och till vilket pris.

E-handel

E-handel bli allt mer populärt. Se upp för oseriösa säljare på Internet. Granska informationen på webbplatsen. Finns tillräckliga uppgifter om företaget, som adress och telefonnummer, totalpris, leveranstid, ångerrätt och en fungerande kundtjänst? Räkna också med att frakten kostar. Kom ihåg, låter det för billigt för att vara sant då är det oftast inte sant, kanske rent av ett fult säljknep där det aldrig levereras några varor.
Betala helst inte i förskott, i alla fall om det är ett okänt företag du handlar av. Tänk på att du förlorar ditt bästa påtryckningsmedel om du betalar i förskott! Betala mot faktura eller postförskott om det är möjligt.

Säker betalning

Om du betalar med ditt kort på Internet, välj säkra betalningar. Många företag erbjuder möjligheten att betala via en tredje part, så kallade Escrowföretag. Kontrollera att det finns en säker anslutning så att dina uppgifter inte hamnar i fel händer. Webbplatsen är krypterad (skyddad) då adressen börjar med "https" istället för "http". När du ska fylla i dina kortuppgifter ska ett litet hänglås synas i adressfältet eller i webbläsarens nedre hörn.

Om du ångrar dig

Vid köp via Internet eller postorder har du rätt att ångra köpet inom 14 dagar från den dag du tagit emot varan (7 dagar inom övriga EU). Ångerfristen börjar löpa när du fått information om din ångerrätt. 

Håll koll på pengarna!

Sist men inte minst, håll koll på pengarna! Reklamen lockar ofta till köp utan pengar som t ex "Köp nu - betala i vår". Frestelsen att handla kan sätta hela hushållsekonomin i gungning. Det är långt till nästa lön och i januari kommer ofta många räkningar. Då kanske köpet måste läggas om till ett kreditköp med hög ränta och julklappen kan ta lång tid att betala tillbaka.
       

Publicerad
28 november 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016