Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Tillgänglighetsfrågorna delas mellan kommunen och HSO

Handikappföreningar får ökat inflytande

En handikappkonsulent arbetar i kommunen och fungerar som en länk mellan kommunen och brukare, anhöriga och olika handikapporganisationer.  När Östhammars kommuns nuvarande handikappkonsulent gick över till annan tjänst i kommunen föreslogs att en ny organisation skulle ta vid där HSO Östhammar (Handikappföreningarnas samarbetsorgan) får större inflytande. HSO består av ett stort antal föreningar som slutit sig samman för att agera tillsammans, och nu kommer de att, mot ersättning, ta över en del av kommunens tidigare uppgifter. Diskussioner har förts med den tidigare handikappkonsulenten, HSO och SRF (Synskadades Riksförbund) och idag togs beslut att den nya organisationen träder i kraft.

Experterna får mer att säga till om

-  Ansvaret ligger fortfarande hos kommunstyrelsen för att betona vikten av dessa frågor. Jag ser det som positivt att en organisation som består av flera aktörer inom tillgänglighet får mer att säga till om. Vi gör en överenskommelse där HSO, mot en årlig ersättning, tar över den verksamhet som tidigare sköttes av vår handikappkonsulent. Målen är desamma och servicen och tillgängligheten kommer att vara fortsatt god för organisationerna, säger Margareta Widén Berggren, kommunalråd och ordförande i kommunens Folkhälsoråd

Kommunen kommer att ha kvar vissa tjänster. Så här kommer organisationen att se ut:

Kommunen ansvarar för:

- Att vid olika frågor lotsa till rätt instans.
- Kommunens taltidning som ligger på webben.
- Lättlästa sidor på webben.
- Tillgänglighetsrapporter från förvaltningarna.
- Omvärldsanalys.

HSO ansvarar för:

- Uppdatering och utveckling av Tillgänglighetsguiden.
- Att delta i kommunens möten som gäller tillgänglighetsfrågor med berörda  förvaltningar.
- Att granska ritningar gentemot kommunens olika förvaltningar.
- Att bjuda in till prova-på aktiviteter och annorlunda promenader.
- Ansvara för skriften ”Om du mår psykiskt dåligt”.

Läs mer om tillgänglighet i kommunen

Faktaruta

Det finns lagar och regler som berör tillgänglighet och arbetet att skapa ett samhälle där alla kan vara delaktiga och jämlika. På Handisams webbplats kan du ta del av lagar som rör tillgänglighet i kommuner.

 


 

Publicerad
30 augusti 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016