Gå till innehållet
Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Stort bidrag till kulturen i skolan


Östhammars kommun har fått 600 000 kronor från Statens Kulturråd för kulturell verksamhet i skolan, det s.k. Skapande skola-bidraget.

Hela grundskolan får kulturbidrag

Östhammars kommun sökte 600 000 kr och fick därmed hela stödet beviljat. Skapande skola omfattar hela grundskolan, dvs. årskurs 1 till 9, och pengarna kommer att användas i skolorna under läsåret 2011-2012.

Film, dans och teater

När skolan startar i höst igen kommer varje enskild klass att medverka i detaljplaneringen av vad man vill göra för pengarna. Kulturförvaltningen har tillsammans med kulturombuden och elevrepresentanterna i skolorna planerat de kommande aktiviteterna.

- Pengarna kommer att gå direkt till olika kulturaktiviteter både skolorna och utanför. Eleverna kan se musik- och teaterföreställningar, prova på dans, lära sig göra egna filmer, prova på olika skapande aktiviteter och träna egna framföranden m.m. Tanken är att eleverna både ska göra egna besök på kulturinstitutioner och att olika kulturutövare kommer till skolorna och deltar i undervisningen, berättar Ann-Christine Börjeson, kultursekreterare i Östhammars kommun.

Kultur en viktig del i lärandet 

I årets ansökningsomgång har Kulturrådet mottagit cirka 400 ansökningar och insatserna omfattar 630 000 elever, vilket motsvarar ungefär 230 000 fler elever jämfört med föregående år. Denna ökning beror främst på att Skapande skola från och med 2011 även omfattar årskurs 1-3. Intresset för att även inkludera Skapande skola i de lägre årskurserna är därmed stort.

- Det är glädjande att konstatera att Skapande skola nu når ut till så många barn över hela landet. Kulturen är på väg att på allvar bli en del av lärandet, säger Kennet Johansson, generaldirektör Kulturrådet.

För mer information kontakta:
Kultursekreterare Susanna Segerholm: 0173 – 861 24

Läs mer om skapande skola på Kulturrådets webbplats
 

Publicerad
10 maj 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016