Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Reflex en billig livförsäkring

Reflex eller ljus räddar liv

Nu när hösten är här blir kvällarna allt mörkare. En stor del av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Risken för att bli påkörd reduceras med 85 procent om reflex används enligt försäkringsbranchen. Reflexer, reflexvästar eller olika slags lampor skyddar dig så att du syns bättre i mörkret.

Synlig på 140 meters håll

Om du använder reflex används blir du synlig på 140 meters håll. En bilist som kör i 50 km/ timme har då 10 sekunder på sig att undvika att köra på dig. Om du saknar reflex har bilföraren endast två sekunder på sig. Reflexen är med andra ord en billig och effektiv livförsäkring.

Läs mer på Trafikverkets webbplats

Se bättre eller synas bättre

Gatubelysningen gör bara att man ser bättre, inte att man syns mer. För en bilist är det ändå svårt att se fotgängare i ömsom mörker och ömsom gatubelysning.

Så använder du dina reflexer bäst.

¤ Sätt på dig dina reflexer! De flesta har reflexer hemma men långt ifrån alla använder dem.
¤ Reflexer syns bäst när de är i rörelse. Därför är den klassiska reflexen i ett snöre så bra.
¤ Reflexer på armar och ben är av samma anledning bättre än när de sitter på ryggen och magen.
¤ Byt ut dina reflexer. Reflexer slits och det kan vara lagom att köpa nya ungefär vart tredje år. Tänk på att reflexer som sitter fast på kläder slits snabbare eftersom de tvättas.
¤ Sätt en reflex på hunden också. Den syns inte heller när det är mörkt. Samma sak gäller för hästar.
Källa: NTF och Vägverket

Fakta:

¤ Reflexer för fotgängare är en svensk innovation som lanserades på 50-talet av dåvarande NTF:s vd Alvar Thorson.
¤ Den vanligaste typen är glas- eller prismareflexer. Glasreflexerna består av små glasbitar som pressats samman och fått ett skal av plast. Prismareflexer består av små prismor.
¤ Förr var den klassiska reflexen som dinglar i ett snöre dominerande. I dag finns en rad olika varianter. Exempelvis sådana som spänns fast runt armar och ben, hela reflexvästar och reflexer som från början sitter i kläder och skor för framför allt barn. Det finns också reflexer som kan sättas på käppar och de som är självlysande.
¤ Reflexer går i dag att köpa på mängder av ställen så som apotek, sportaffärer, livsmedelsbutiker och bensinstationer.
Källa: NTF och Vägverket,

Publicerad
17 oktober 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016