Gå till innehållet

Östhammar tryggast i landet

3600 personer har tillfrågats i hela länet om hur trygg man känner sig att gå ut om kvällarna och hur mycket man litar på polisen. Genomgående fick Östhammars kommun de bästa svaren i länet. Och de bästa relultaten i hela landet!


Östhammar är den klart tryggast kommunen i länet och kanske tryggast i hela landet. Det framgår i en undersökning som genomfördes i augusti 2011 på uppdrag av Länsstyrelsen Uppsala län, Polisen och Tryggare Uppsala län. 3600 personer har tillfrågats i hela länet om hur trygg man känner sig att gå ut om kvällarna och hur mycket man litar på polisen. Genomgående fick Östhammars kommun de bästa svaren.

Vi är som kvarterspoliser

Olle Rehn är polischef i Östhammars kommun och har arbetat som polis i kommunen sedan 1991.
- Min första spontana kommentar är att det är fantastiskt roligt både för polisen och kommunen. En så här stor undersökning har inte gjorts tidigare i Uppsala län. Jag tror att de fantastiska resultaten beror mycket på att man känner sin polis här. Man kan nästan säga att vi är som kvarterspoliser fast vi gör så mycket mer, säger Olle Rehn.

Synliga och närvarande poliser

Olle Rehn har arbetat i Östhammars kommun sedan 1991, med två års undantag då han arbetade i Uppsala.
- Här får man en helt annan överblick än som polis i en storstad. I stan kan man släcka bränder men här kan man förhoppningsvis undvika att de över huvud taget uppstår. Polisen här har jobbat i många år på att vara både synliga och närvarande. Tillgängligheten är också viktig och vi har närmare 20 anställda, 3 civilanställda och 16 poliser.

Bästa värdet någonsin

Samtidigt som länsundersökningen hr också 200 kommuner i landet också undersökts och bland de 200 kommunerna fick Östhammar det bästa värdet någonsin sedan undersökningarna startade 1997.

-  Det måste man verkligen säga indikerar en mycket stor trygghet i denna kommun, poängterar Olle Rehn.

Trygghetsenkäter genomförs med jämna mellanrum. Åren 2003-2005 utfördes en liknande undersökning och även då fick Östhammar höga poäng för trygghet. Denna gång var det Tryggare Uppsala län som beställde en undersökning och undersökningen genomfördes av Kjell Elefalk som tidigare arbetat på Rikspolisstyrelsen och räknas som landets ledande expert på säkerhetsstrategier.

Trygghet är en färskvara

- Andra undersökningar har tidigare visat samma sak men nu får vi återigen svart på vitt att trenden håller i sig; Östhammar är verkligen en trygg kommun att leva i. Samtidigt är de här resultaten är en färskvara som vi måste jobba med hela tiden.

På önskelistan?

- För egen del skulle jag vilja ägna mindre tid åt administration och kunna arbeta mer ute på fältet. Och en annan att få personal med lokal förankring som både känner till kommunen och som kan tänka sig att stanna kvar i flera år, avslutar Olle Rehn.

Läs rapporten Trygghetsbilder i Uppsala läns åtta kommuner, augusti 2011.

Olles tips!

Polisen är fortfarande beroende av att allmänheten är deras ögon. Ring och berätta om du gör speciella iakkttagelser, om du ser mystiska bilar eller märker av ordningsproblem. Inte minst när det gäller ungdomar vill polisen få in iakttagelser i god tid, målet är ju förr man ingriper desto bättre, innan någon hinner fastna i kriminalitet eller missbruk.
Ring, stoppa polisen på gatan eller kom gärna in och prata med polisen i Östhammar.
Hitta till polisstationen , Klockaregatan i Östhammar
Telefon: 11414
Telefax: 0173-17860

Hemsida till polisen i Östhammar

Publicerad
21 november 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016