Ny alkohollag har trätt i kraft
Flera förändringarDen nya alkohollagen innehåller flera förändringar – både förenklingar och ökad kontroll. De två mest omdiskuterade nyheterna är att kraven på att servera varm mat tas bort och att man nu måste göra ett prov för att få alkoholtillstånd.
Höjda kunskapskrav
- Ja, det stämmer att det är en lag som öppnar upp för fler tillstånd samtidigt som man höjer kunskapskraven i och med att man kontrollerar kunskapen om svensk alkohollagstiftning. Lagen kommer att göra det möjligt för fler serveringar att söka tillstånd men samtidigt är den strängare och mer tidskrävande i och med det nya kunskapsprovet, säger Geli Lytter, alkoholhandläggare i Östhammars kommun.
Olika sorters tillstånd
Det är kommunerna i Sverige som har ansvar för att bevilja tillstånd att servera alkohol. I Östhammars kommun har idag 40 stycken restauranger permanenta tillstånd att servera alkohol, tillfälliga tillstånd ges till den som serverar alkohol till allmänheten vid vissa speciella tillfällen, som till exempel i öltält under Roslagsloppet, och föreningar har tillstånd att servera alkohol i slutna sällskap.
Kall mat tillåts vid tillstånd
Idag är det endast krögare som serverar varm mat som får ansöka om permanent alkolholtillstånd men den nya lagen tillåter även kall mat eller på annat sätt tillredd mat. Cateringföretag kan också få stadigvarande tillstånd, men varje serveringstillfälle ska anmälas till kommunen. Gatukök, kaféer och hamburgerrestauranger kan däremot inte beviljas tillstånd.
Avgörs från fall till fall
- Man har anpassat lagen efter den matkultur som vi har idag. Tidigare har lagen utgått ifrån ett kök där man hanterar flera olika råvaror men så ser inte verkligheten ut idag eftersom vi inte alltid äter varm mat i på restaurang, det kan lika gärna vara sallad eller sushi. Det lagen däremot kräver nu är att man kan servera förrätter, huvudrätter och efterrätter, och det blir viktigt att avgöra i varje enskilt fall, säger Geli Lytter.
Dubbelt så lång tid att få tillstånd
Idag tar det i regel 3-4 veckor att få ett alkoholtillstånd efter det att samtliga nödvändiga papper är inlämnade. Nu kommer tiden att förlängas och Geli Lytter befarar att det kan ta dubbelt så lång tid eftersom den som vill ha tillstånd måste läsa in lagen på egen hand, göra provet hos kommunen och sedan vänta på att bli godkänd av Folkhälsoinstitutet.
Kunskapsprov utformat av Folkhälsoinstitutet
- Alkohollagen är en lag som historiskt sett alltid varit noga kontrollerad och det har även tidigare funnits kunskapskrav. Förut fanns kravet att man skulle ha flera års erfarenhet av arbete på restaurang för att få tillstånd, sedan infördes det utbildningar inom alkohollagstiftning och det senaste är nu att regeringen har gett Folkhälsoinstitutet i uppgift att göra ett prov för den som vill söka alkoholtillstånd, berättar Geli Lytter.
Digitalt prov hos socialförvaltningen
Både när en krögare vill ha ett permanent tillstånd eller när man ansöker om tillfälligt tillstånd för servering till allmänheten eller inom slutna sällskap ska kunskapsprov genomföras hos socialförvaltningen i kommunen. Proven består av olika frågeformulär med 66 frågor för krögare och några färre frågor för de som söker tillfälliga tillstånd. Proven görs digitalt och rättas av Folkhälsoinstitutet.
Lämna in din ansökan i god tid
- Man kan se på lagen på olika sätt, det kan betraktas som positivt att fler har möjlighet att söka men samtidigt blir det dyrare och tar längre tid att få ett tillstånd i slutänden. Det här kommer att förlänga handläggningstiderna så lämna därför in din ansökan i god tid, avslutar Geli Lytter.
Om du vill veta mer eller har några frågor är du välkommen att kontakta Geli Lytter, alkoholhandläggare:
Telefon: 0173-861 68
geli.lytter@osthammar.se
Blanketter för serveringstillstånd
Faktaruta
Ny alkohollag från 1 januari Kunskapsprov Breddat matutbud Cateringföretag Brandsäkerhet Provsmakning Hotell Kryddning av snaps |