Gå till innehållet

Kommunen bygger bibliotek, hörsal och bostäder i kvarteret Stadskällaren


Fasaden på det nya biblioteket och hörsalen

Kommunen  driver bygget i egen regi

Östhammars kommun ger tekniska kontoret i uppdrag att bygga bibliotek, hörsal och nya lägenheter i före detta stadshotellsbyggnaden. Planerna följer i stort Stiftelsen Östhammarshems tidigare upprättade skisser och kalkyler men Östhammarshems engagemang kommer att avslutas och fastigheten kvarstår i kommunens ägo.

Enhälligt beslut i arbetsutskottet

Det blir alltså kommunen som bygger om den före detta stadshotellsbyggnaden till huvudbibliotek, hörsal och nya hyresbostäder på Norra Tullportsgatan i Östhammar.

- Jag konstaterar att Östhammarshem nu har dragit tillbaka sitt förslag om bostäder centralt i Östhammar. I majoriteten har vi hela tiden tyckt om detta förslag. Samtidigt ser vi att detta just nu inte är en framkomlig väg, och  kommunstyrelsens arbetsutskott fattade idag ett enhälligt beslut att kommunen ska driva projektet i egen regi, säger Jacob Spangenberg (C), ordförande i kommunstyrelsen i Östhammars kommun.

Nu blir det tekniska kontoret som kommer att ansvara för bygget av biblioteket och hörsalen. Dessutom planeras för fyra lägenheter i den befintliga huskroppen.

Stort behov av samlingssal och bostäder

På innegården sker ingen förändring och de bostäder som tidigare har planerats på innergården har nu tagits bort från planförslaget.

- Det känns skönt att vi nu kommer fram till ett beslut. Det finns ett stort behov av både bostäder, ett nytt huvudbibliotek och en hörsal. Samlingssalen kommer nu att kunna användas både för kommunfullmäktiges sammanträden, för kommunens olika verksamheter men allmänheten ska också kunna hyra lokalen för olika ändamål, säger Margereta Widén Berggren, (S), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

- Jag ställer mig också bakom det nya förslaget till  detaljplan, sägerAnna-Lena Söderblom, (M), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen. Det är helt i inje med vår tidigare inställning i ärendet. 

Planerna för ombyggnationen av den före detta stadshotellsbyggnaden går nu vidare för att klubbas i kommunstyrelsen den 21 november och i fullmäktige den 6 december.

Pressinbjudan den 15 november klockan 15.00

Vi inbjuder till presskonferens klockan 15.00 idag i kommunhuset

 

Publicerad
15 november 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016