Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Hallå där! Peter Nyberg om arbetsmetoden Lean

 - Det handlar om att ge en bra service och god kvalitet med Lean som arbetsmetod, berättar Peter Nyberg, kommunchef

Vad är Lean?

- Lean är ett tanke- och arbetssätt som innebär att arbeta med ständiga förbättringar, att identifiera och eliminera slöseri i alla våra arbetsprocesser. Lean handlar om att göra våra rutiner enklare, att tydliggöra våra arbetsprocesser så att vi lägger våra resurser på rätt ställe.

Varför ska kommunen införa Lean

- Kommunen är en serviceorganisation. Syftet att ge en bra och mer effektiv service till alla invånare och företag i kommunen. Vi måste ständigt utveckla våra rutiner och de arbetssätt som gör det lätt att göra rätt. Lean handlar om att kraftfullt satsa på medarbetarnas kompetens. De som dagligen utför ett arbete är de som kan komma med de bästa förbättringsideérna. Chefernas uppgift är att stötta och uppmuntra medarbetarna så att det bildas en tillåtande kultur för att komma med idéer om förbättringar.

Vilka verksamheter använder sig av Lean?

- Lean-filosofin används både inom kommuner och inom olika serviceorganisationer. Exempel på andra arbetsplatser som använder metoden är sjukvården, Polisen, Skatteverket, Verket för högskoleservice. Huvudsyftet för alla är att arbeta smartare.  Lean handlar om att anpassa verksamheten efter medborgarnas behov. Ett bra exempel är akutvården som hade långa väntetider under luncherna. Det var då flest patienter kom in och det var också då som de flesta läkare gick på lunch. Genom att upptäcka eventuella proppar i systemet kan vi skapa bättre service med god kvalitet åt de som vi är till för, medborgarna.

Kan du ge konkreta exempel inom kommunen?

- Nu ska vi först gå en utbildning i Lean och ett antal pilotprojekt startar under hösten 2011. Bland annat Socialförvaltningen ska se om nattpatrulleringen kan samverka mellan ortsgränserna och Samhällsbyggnadsförvaltningen ska se över hur bygg, plan och kartverksamheten fungerar idag och vad som kan göras bättre.

Publicerad
10 november 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016