Gå till innehållet

Kan man sätta betyg på skolmaten? Här kommer frågor och svar om skolmaten.


Hallå där Annelie Wallén, måltidschef, varför hade ni bjudit in alla som var intresserade till möte om skolmaten igår, den 28 november?

För att berätta om vad vi gör på måltidsenheten. Främsta orsaken var att vi ville besvara frågor och ta emot synpunkter på maten i skolan.

Vilka var det som dök upp?

Det var mest föräldrar som dök upp och som ville veta mer om hur vi arbetar. Sammanlagt var vi väl ett femtontal personer.

Vad fick ni för synpunkter?

Att vi skulle lyssna på barnen och ungdomarna. Och det tar vi till oss. Sedan att elever inte fick ta en extra portion av huvudrätten på vissa skolor. Vi får vi titta över vad som har inträffat i just det fallet. Och sen att vi inte ska använda halvfabrikat, men halvfabrikat är ett vitt begrepp . Köttfärs är ju ett exempel på halvfabrikat som vi kommer att fortsätta att använda.

Har inte eleverna något att säga till om?

Jo, det finns matråd med elever på varje skola som är med och diskuterar tillsammans med representanter från måltidsenheten.   

Får ni någonsin beröm för maten eller bara kritik?

Visst får vi beröm. Bland annat pratade jag nyligen med en förälder som är kock och han provade skolmaten i en hel vecka bara för att testa på kul. Han tyckte att det var god mat som serverades. Och i förra veckan var det en annan man som kom med en tårta till personalen som lagar mat på ett äldreboende. Det är roligt.  

Kan man sätta betyg på skolmaten?

Livsmedelsverket har faktiskt en tjänst där man kan sätta betyg på skolmaten.

Lagar ni maten själva?

Det är lite olika. Vi har 8 kök som lagar all mat och 7 kök som endast lagar, potatis pasta, ris och sallad och sedan tar emot huvudrätterna från tillagningsköket. 

Är det olika mat i förskola, skola och äldreomsorg?

Ja, det är det. Förskola och skola är relatovt lika, men inom äldreomsorgen har vi en egen matsedel eftersom man där har mer rätter som man känner igen, som husmanskost.

Hur många arbetar på måltidsenheten?

Vi är sammanlagt 83 personer som arbetar kring och med maten som serveras i kommunal regi.

Vad arbetar ni med just nu?

Kommunen är med i ett projekt som heter är med i Fokus matglädje och sedan utökar vi menyerna.
Idag serverar vi en huvudrätt, sallad och smörgåsar på skolorna. Det som är nytt är att vi ska börja med ett vegetariskt alternativ varje dag. Det börjar vi med redan i januari 2012.

Publicerad
29 november 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016