Gå till innehållet

Från Östhammar till Barcelona

Kämparanda gav både praktik och jobb

Namn: Casandra Björkman, 18 år.
Gör: Studerar på Hotell- och Restaurangprogrammet på Gimo Bruksgymnasium.
Aktuell: Har praktiserat på Östhammars kommuns Tillväxtavdelning, intervjuat ungdomar om deras syn på tekniska utbildningar.

 

Praktik har lett till framtida jobb

- Det har både varit kul att göra praktik och en bra träning att börja vakna tidigt för att komma upp i tid på morgonen, att få in rutinen redan innan skolan sätter igång. Dessutom fick jag helt oväntat erbjudande om att jobba extra framöver. Den andra dagen jag var på praktik blev jag presenterad för den som ansvarar för kommunens måltider. När hon fick höra att jag går hotell- och restauranglinjen blev jag erbjuden helg- och sommarjobb med att laga mat på kommunens förskolor och äldreboenden, berättar Casandra som just har avslutat sin praktik på Tillväxtkontoret i Östhammars kommun.

Hotell och restaurang på Bruksgymnasiet

Casandra Björkman ska inom kort påbörja andra året av sin utbildning på Hotell och Restauranglinjen vid Bruksgymnasiet, men vägen dit har inte varit enkel. Under en lång tid har Casandra levt med konstanta smärtor.

- När jag var omkring 12 år så fick jag svår värk i kroppen. Jag fick också ryggskott strax därefter när jag var omkring 13-14 år. Under vissa perioder kunde jag inte ens gå till skolan. Värken var så enorm att jag inte sov en hel natt på flera år. Så sedan 12 års ålder har jag fått kämpa mycket för att bara komma till skolan.

Värk men ingen diagnos

På grund av värken har Casandra inte har kunnat följa med i skolundervisningen men har ändå kämpat vidare, pluggat hemma och försökt ta igen allt det som hon har missat i undervisningen. Och hon gick ut nian med bra betyg.

- Under alla år så har ingen läkare kunnat ställa någon diagnos för mina besvär. Vi har kontaktat flera läkare i olika städer men för bara ett år sedan så läste jag på nätet om en kvinna som hade symptom som stämde väl in på mig. Jag hade surfat runt mycket tidigare och gett upp hoppet om att överhuvudtaget få en fastställd diagnos, så när jag hittade det här var mer som en slump. Jag läste om en kvinna som beskrev hur hennes liv varit och att hon haft en sjukdom och tyckte namnet på sjukdomen lät så annorlunda så jag slog upp det. Ju mer jag läste ju mer insåg jag att det stämde mer och mer in på mig själv.

Bechterews sjukdom

Casandra började misstänka att det hon led av var den reumatologiska sjukdomen Bechterews sjukdom. Det är en kronisk inflammatorisk sjukdom som sätter sig i leder och lednära vävnader som sen- och muskelfästen. Misstanken växte sig starkare och Casandra tog kontakt med en specialist i reumatologi. Men även denne läkare hävdade att det inte alls fanns något fel utan sa att hon inbillade sig det hela och att hon skulle uppsöka en psykolog, inte en läkare. Men Casandra gav sig inte. Hon sökte upp en ny läkare, en ny specialist som var reumatolog och  grundliga undersökningar genomfördes med magnetröntgen. Röntgen visade att hon hade svåra inflammationer i ländryggen, bröstryggen, ryggraden, bäckenet, ja i princip hela kroppen. Det var både nya och gamla inflammationer. Det var alltså Bechterews sjukdom. Den hade hunnit förstelna hennes bröstkorg och ryggrad också, så samtidigt som diagnosen var en enorm lättnad var det också skrämmande på samma gång.

Medicin och träning

- Att äntligen ha fått en diagnos efter sex år har varit som en revansch. Det känns som om en del människor har trott att jag bara har inbillat mig eller hittat på men smärtan är ju osynlig. Nu har jag äntligen fått medicin och det hjälper, sakta men säkert. Jag förväntade mig inte någon mirakelkur, i och med att inflammationerna har varit med i flera år så kommer det ta sin tid att bli bättre. Men jag ger inte upp. Något annat som lindrar symptomen för stunden är träning så jag tränar i stort sett hela tiden. En tid var det otroligt svårt, då sjukdomen angrep fötterna och jag fick svårt att gå, och blev liggandes ett bra tag, och när man inte rör på sig blir smärtan värre och värre. Jag har också haft ett väldigt dåligt immunförsvar och blivit liggandes i sjukdomar fram och tillbaka, men har alltid sett positivt på saker och ting, hur jobbigt det än varit. Jag tror det är otroligt viktigt att ha den inställningen.

Inspiration för andra 

Framtidsplanerna nu handlar om att gå ut gymnasiet, och att börja jobba extra under helger och lov för att spara pengar.
- Min plan efter gymnasiet är att först göra lumpen och sedan åka till Barcelona för att gå en bartenderutbildning. Jag vill gärna se mig om lite och prova på lite olika saker i livet. Ett drömjobb hade t.ex. varit skådespelare, det har alltid intresserat mig. Jag känner mig duktig när jag gör saker, och så är det kul att jobba och få betalt samtidigt som man lär sig nya saker. Om jag fick en chans, att på något sätt gå tillbaks i tiden och ändra på historien, så att jag aldrig var med om ryggskottet, sjukdomen, eller någonting annat under min uppväxt, så skulle jag faktiskt inte ta tillbaks det. Jag anser att det jag varit med om har format mig till den personen jag är idag, och gjort mig så stark som jag faktiskt är. Jag har klarat mig igenom detta med mycket envishet och kämpaglöd. Och det enorma stöd ifrån bland annat min mamma får inte utelämnas. Jag ser mycket positivt på framtiden, även fast det kanske inte ser så bra ut idag. Kanske hände det här mig för att jag ska vara som en inspiration för andra, som också har det svårt i livet? Jag vet inte, hur som helst skulle jag inte ändra på det som hänt. För jag vill tro att det finns ett syfte för allt.

Östhammar lockar i framtiden

Och om tio år?

- Om tio år så är jag förhoppningsvis tillbaka i Östhammar. Jag är född och uppvuxen här så det är här jag vill bo till slut, om familjen fortfarande bor kvar det vill säga, avslutar Casandra.


 

Publicerad
19 augusti 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016