Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Företagsklimatet har förbättrats ytterligare i Östhammars kommun

Varje år genomför Svenskt Näringsliv en enkätundersökning där företagare sätter betyg på hur de upplever situationen för det egna företaget.

Östhammar behåller den positiva trenden
35 000 företagare har gett sin bedömning av företagsklimatet i Sverige och i sina respektive kommuner. I uppsalaregionen har cirka 1 000 företag delat med sig av sina åsikter om hur det är att vara företagare.

- Östhammar har lyckats hålla i den positiva trenden, säger Anna-Lena Holmström. regionchef, Svenskt Näringsliv Uppsalaregionen.


 
Olika faktorer undersöks
Undersökningen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. Den tyngst vägande delen i rankingen är företagens bedömning av ”Det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen”. Andra frågor gäller service till företagen, tillämpning av lagar och regler, konkurrens från kommunens verksamheter, tillgång på medarbetare med relevant kompetens, attityder till företagande samt infrastruktur.

- Det är oerhört glädjande att företagsklimatet fortsätter att utvecklas åt rätt håll. Men vi har en högre ambition än så, kommunstyrelsen har höjt ambitionen och nu siktar vi på att bli bland de 100 bästa när det gäller företagsklimat, säger Ulf Andersson, näringslivschef i Östhammars kommun. I förhållande till förra året har vi gått bakåt inom vissa områden men framåt inom andra så nu tittar vi på vilka områden vi kan förbättra ytterligare.

Bättre kunskaper kring vad företagande innebär
Företagarna har i undersökningen lämnat förslag på möjliga förbättringsåtgärder för att stärka företagandet i kommunen.

Att ha en god kännedom om förutsättningarna för företagande upplevs av de flesta som en viktig förutsättning för ett förbättrat företagsklimat.

- Att både förändra attityder till företagandet och att öka politikers och tjänstemäns kunskaper om företagandets villkor är viktiga frågor som tas upp, liksom betydelsen av att utbilda elever i entreprenörskap, fortsätter Ulf Andersson. Det är både viktigt att en kommunen förstår vikten av ett fungerande näringsliv och att företagen förstår hur en kommun fungerar.


 


Den 28 januari publicerades enkätsvaren från höstens undersökning. En mer fullständig analys med rankingen mellan Sveriges kommuner publiceras den 3 maj.

Läs mer om Företagsklimatet 2010 för Östhammars kommun

Läs mer om företagsklimatsundersökningen 2010 på Svenskt Näringslivs hemsida
 
Ring till Svenskt Näringsliv för mer information, för att lämna dina synpunkter eller för att få hjälp med hur du söker i faktabasen eller tolkar bilderna:
Telefon: 0771 -781 000

För mer information om hur kommun arbetar med företagsklimatet:
Ulf Andersson, näringslivschef
0173-860 85, 070-629 60 85
ulf.andersson@osthammar.se
                  

Publicerad
1 februari 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016