Gå till innehållet

Ensamkommande ungdomar

Tio ensamkommande ungdomar
I månadsskiftet februari-mars kommer cirka tio ensamkommande ungdomar till Östhammars kommun. Enligt den förhandsinformation som kommunen fått kommer flertalet från Afganistan och är i femton och sextonårsåldern. Idag bor de på ett transitboende och väntar på att få komma till ett mer permanent boende.

Asylsökande utan föräldrar
- Vi beräknar att de första ungdomarna kommer den 28 februari, men alla tio kommer inte samtidigt. Ungdomarna är asylsökande utan vare sig föräldrar eller någon annan vårdnadshavare och ansöker om permanent uppehållstillstånd (PUT), berättar Margareta Hörner, sektionschef för barn och ungdom i Östhammars kommun.

God man ska bevaka intressen
Ungdomarna ska bo i ett särskilt mottagningsboende i Österbybruk och kommer att få en god man som ska hjälpa dem tillrätta. Boendet har plats för 10 ungdomar och det finns ytterligare 2 stycken så kallade utslussningslägenheter. De ska gå i högstadie- eller gymnasieskola beroende på ålder och språkkunskaper.

Individuella lösningar
- Huvuddelen kommer att börja i gymnasieskola och det kommer att bli mycket individuellt beroende på vilka förkunskaper de har, berättar Göran Lidström, chef för individ och familjeomsorgen.

Om du vill veta mer så är du varmt välkommen till ett av kommunens informationsmöten.

Informationskväll måndagen den 14 februari för dig som är intresserad av att bli god man

Kommunen anordnar tillsammans med Föreningen frivilliga samhällsarbetare en träff för dig som är nyfiken på att bli god man för ensamkommande ungdomar.

Tid: Måndag den 14 februari klockan 18:30
Plats: Kommunhuset, lokal Gräsö

För mer information kontakta överförmyndarhandläggaren Ida Sandin:
0173-861 67

Informationsmöte om mottagande och boende för ensamkommande ungdomar

Allmänheten och föreningar välkomna. En representant från Migrationsverket kommer och informerar om flyktingmottagandet till Sverige, socialnämndens ordförande Kerstin Björk Jansson finns på plats för att ge information. Ansvariga för boendet finns tillgängliga för att presentera verksamheten och svar på frågor.
Tid: Torsdag den 17 februari klockan 18:00.
Plats: Folkets Park, Österbybruk

För mer information ring socialförvaltningens växel på:
0173 - 862 19
Margareta Hörner, sektionschef barn och ungdom
Göran Lidström, chef individ och familjeomsorg
Kenneth Lindholm, chef för socialförvaltningen

Så här arbetar kommunen med ensamkommande barn och ungdomar:

Överförmyndaren i kommunen ordnar god man år de ensamkommande ungdomarna. En god man ska vara över 18 år, ha ordnad ekonomi utan några betalningsanmärkningar, inte finnas i polisens belastningsregister, och ha god kännedom om hur det svenska samhället fungerar.
Gode mannen ska ta hand om ekonomin, bevaka den unges intressen, biträda i myndighetskontakter och hjälpa till med att fatta beslut i olika frågor. En av de viktigaste uppgifterna för gode mannen är att ansöka om uppehållstillstånd och att delta i möten på Migrationsverket.

Familjerätten vid socialförvaltningen kopplas in när permanent uppehållstillstånd har beviljats. En särskilt förordnad vårdnadshavare utses då av tingsrätten på begäran av socialnämnden och företräder barnet fram till dess att hon eller han är myndig vid 18 års ålder. Den förordnade vårdnadshavaren kan i vissa fall vara samma person som den som agerat som god man.


 
Publicerad
10 februari 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016