Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Alla bibliotek på webben


Nu spelar det ingen roll om du bor i en stor eller liten kommun för nu lanseras en helt ny gemensam webbsida för länets alla bibliotek. Läs recensioner på mobilen eller låna om boken på webben. Med bibli.se kan du använda bibliotekets tjänster var du än befinner dig.

Hela länets bibli.se

- Allt fler människor letar information på webben och då är det ju naturligt att vi också finns där.  Med Bibli.se kan du söka efter hela länets biblioteksböcker på webben, läsa vad andra tycker om böcker de läst och själv sätta betyg på böcker, filmer och musik. Du kan också göra omlån och reservera titlar precis som förut, berättar Diana Hedin, bibliotekarie i Alunda.

Allt på ett ställe

Kommunbiblioteken i länet har tidigare haft sina egna webbsidor men nu bidrar alla bibliotek till den gemensamma sajten. Här visas alla böcker, e-böcker, e-tjänster, databaser, filmer, kurser och arrangemang som anordnas. Samtidigt är målet att bibliotekswebben ska bli en öppen och användardriven webb och alla uppmuntras att lämna inköpsförslag på böcker, tidskrifter, musik eller något annat som biblioteket inte har.

Bloggar, Facebook och Twitter

På bibli.se kan du också fortbilda dig på nätet.  För alla som är nyfikna på sociala medier men inte riktigt vet vad bloggar, Facebook eller Twitter är finns en självstudiekurs med möjlighet till handledning, SkapaDela, med nio olika ingångar där du själv väljer vad du vill testa.

Skapa ett konto i Bibli

För att vara aktiv och använda bibliotekets tjänster på nätet måste du skapa ett så kallat Biblikonto. Med ditt Biblikonto kan du låna om och reservera böcker, men du kan även sätta betyg och skriva omdömen. För att skapa ett Biblkonto behöver du ha ett lånekort och en pin-kod som du får vid ett av biblioteken i länet. Du loggar sedan in med hjälp av kontot kopplade till lånekortet.

Bibli.se har utvecklats av de kommunala biblioteken i Enköping, Heby, Håbo, Knivsta, Tierp, Uppsala, Älvkarleby och Östhammar i samarbete med Länsbiblioteket.

För mer information kontakta:
Carin Carlsson, projektledare för bibliotekswebbsprojekt och redaktör i Biblis huvudredaktion, Uppsala Stadsbibliotek
Telefon 018-727 17 61
E-post carin.carlsson@uppsala.se

Diana Hedin, bibliotekarie Alunda bibliotek, Östhammars kommun
Telefon 0173 - 85870
E-post diana.hedin@osthammar.se

Barbro Gräähs, barn- och ungdomsbibliotekarie, Östhammars kommun
Telefon  0173-86316, 070-2663135
E-post barbro.graahs@osthammar.se

Gå till bibli här www.bibli.se 

Publicerad
10 november 2011
Senast uppdaterad
12 maj 2016