Gå till innehållet

Utsatta barn får hjälp

På söndag den 21 november åker en delegation med 3 socialsekreterare och en enhetschef från socialförvaltningen i Östhammar till staden Poti i Georgien i ett SIDA-finansierat projekt som ska hjälpa utsatta barn.

Utbildning
Teamet ska först utbilda en grupp socialarbetare i Poti i den så kallade Beardslees-metoden. De ska dessutom ge grundläggande utbildning i hur man dokumenterar det sociala arbetet för att stärka den administrativa kompetensen inom sin socialförvaltningen.

Bättre fysisk och psykisk hälsa
De georgiska socialarbetarna ska sedan själva börja arbeta utifrån Beardslees metod med utsatta barn i åldrarna 7-12 år och att metoden framöver ska börja att användas på hemmaplan i Georgien. Målet är att skydda barn mot att må dåligt själva när föräldern är sjuk, att utveckla barnens fysiska och psykiska hälsa och för att ge dem bättre förutsättningar att försörja sig på egen hand i framtiden.

Utvärdering i maj 2011
De georgiska socialsekreterarna kommer till Östhammar en vecka i februari för halvtidsavstämning i projektet. Projektet leds av styrgrupper från Östhammar och Poti som kommer att utvärdera projektet i maj 2011.

För mer information kontakta:
Stefan Edelsvärd, internationell samordnare
0707 – 79 51 11

 

Beardslees familjeintervention
Metoden används för att hjälpa barn att må bra när deras förälder mår psykiskt dåligt. Insatsen vänder sig till familjer där minst en förälder har en depression. Insatsen är menad att öppna upp samtal om förälderns sjukdom i familjen, stärka föräldraskapet och främja en positiv utveckling hos barnen.

Målgrupp
Insatsen är utvecklad för familjer med barn (8-15 år) där någon av föräldrarna har en depression. Insatsen ska inte ges vid akuta kriser, vid familjevåld eller vid pågående missbruk. Metoden förutsätter att föräldern har sjukdomsinsikt eller kan förstå att sjukdomen påverkar barnen. Insatsen vänder sig till familjer där minst en förälder har en depression. Insatsen är menad att öppna upp samtal om förälderns sjukdom i familjen, stärka föräldraskapet och främja en positiv utveckling hos barnen.

Syfte
Att minska barnens risk att själva insjukna genom att öka barnens förståelse för förälderns sjukdom, öka kommunikation inom familjen om sjukdomen, främja föräldraskapet och öka föräldrarnas medvetenhet om andra skyddande faktorer. Syftet på kort sikt är att barnets situation ska bli uppmärksammat, att barnets oro ska minska och att föräldrarnas oro och skuldkänslor ska minska.

Beskrivning
Vid de första två träffarna berättar föräldrarna bland annat om sin sjukdomshistoria i familjen och om sin syn på hur barnen kan ha upplevt sjukdomen. Sedan genomförs individuella barnintervjuer där man samtalar om barnens upplevelse av föräldrarnas sjukdom, hur barnet bland annat har det i skolan och med vänner. Man hjälper barnet att förbereda sig för familjesamtalet. Vid ett fjärde samtal med föräldrarna diskuteras barnens situation, stödjande och skyddande faktorer för barnet och planering av familjesamtal. Därefter genomförs familjesamtalet där familjemedlemmarna uppmuntras att tala om sådant som kommit upp under tidigare träffar. Det sista tillfället är ett uppföljande samtal en månad senare där man diskuterar måluppfyllelse och eventuellt planerar för en nätverksträff.
Källa: Socialstyrelsen

 

Publicerad
16 november 2010
Senast uppdaterad
12 maj 2016