Gå till innehållet

Politiker på engelsk studieresa

En delegation med 26 politiker och tjänstemän från Östhammars kommun och Kärnavfallsrådet har åkt på en fyra dagars studieresa till Sellafield i nordvästra England. Sellafield-anläggningen, med omkring 12 000 anställda, är en av världens största anläggningar för hantering av använt kärnbränsle och annat avfall från kärntekniska anläggningar.

 En delegation med 26 politiker och tjänstemän från Östhammars kommun och Kärnavfallsrådet har åkt på en fyra dagars studieresa till Sellafield i nordvästra England.

Sellafield-anläggningen, med omkring 12 000 anställda, är en av världens största anläggningar för hantering av använt kärnbränsle och annat avfall från kärntekniska anläggningar. Syftet med resan var att lära sig mer om Englands hantering av radioaktivt avfall och att sätta kommunens arbete i ett internationellt sammanhang.

26 tjänstemän och politiker från de två grupper som ansvarar för granskningen av säkerhetsfrågor och miljökonsekvenser samt en representant från Kärnavfallsrådet åkte i förra veckan till Sellafield som en förberedelse inför Östhammars granskning av SKB:s (Svensk Kärnbränslehantering) kommande ansökan om att få bygga ett slutförvar av använt kärnbränsle i Östhammars kommun. Sellafield ligger i distriktet West Cumbria och befinner sig liksom Östhammar i den långa processen av att undersöka och granska möjligheten att anlägga ett slutförvar i regionen. Skillnaden är att Östhammar ligger omkring tio år före i processen.

- Slutförvar av kärnavfall är en internationellt mycket angelägen fråga, och  Säkerhetsgruppen och Miljökonsekvensgruppen ska försäkra sig om att säkerheten är den högsta möjliga den dagen kommunen ska säga ja eller nej till ett slutförvar. Vi behöver både bygga upp vår kunskap och kompetens och byta erfarenheter med andra länder. Resan till Sellafield var oerhört givande och vi har haft erfarenhetsutbyte med regionpolitiker, kärntekniska experter, forskare från Englands motsvarighet till Kärnavfallsrådet och miljöorganisationen Friends of the Earth, säger Barbro Andersson Öhrn, ordförande i Säkerhetsgruppen i Östhammar kommun.

SKB:s ansökan om att bygga ett slutförvar kommer att lämnas i slutet av 2010 och för att kunna granska alla handlingarna krävs i många fall specialkompetens. Både politiker och allmänhet måste skaffa sig kunskap för att kunna ta ställning till ett eventuellt slutförvar.

- Studiebesöket har varit givande för båda länder och inte minst har vi märkt ett stort intresse från Englands sida av hur vi i Östhammar arbetar med granskningen av miljökonsekvenserna av ett eventuellt slutförvar, berättar Bertil Alm, ordförande i Miljökonsekvensgruppen.  Det är en stor utmaning att arbeta med miljökonsekvenser – det handlar om att skydda både miljö och människors hälsa på kort och på lång sikt.

Alla politiker och tjänstemän som är engagerade i slutförvarsfrågan har under våren gått en specialdesignad utbildning i engelska inriktad på facktermer inom kärnteknik och miljökonsekvenser. Ett ytterligare syfte med resan till England var därför att praktiskt öva sina språkkunskaper och att knyta värdefulla kontakter.

För mer information:


Barbro Andersson Öhrn
, ordförande i säkerhetsgruppen (som granskar och yttrar sig i frågor som har med långsiktig säkerhet att göra).
Telefon 070-530 4206

Bertil Alm
, ordförande i MKB-gruppen (gruppen som granskar SKB:s analys av miljökonsekvenser).
Telefon: 070-922 84 47

Läs mer om Östhammar arbete med att följa och granska frågan om slutförvaret:
En mer utförlig rapport från resan kommer att presenteras inom kort.
http://www.osthammar.se/sv/slutforvar/

Läs mer om Sellafield Ltd på:
http://www.sellafieldsites.com/

Läs mer om NDA, Nuclear Decommissioning Authority, en fristående myndighet direkt under regeringen med ansvar för att ta hand om radioaktivt avfall:
http://www.nda.gov.uk/

Publicerad
11 maj 2010
Senast uppdaterad
12 maj 2016