Gå till innehållet

Grattis Frösåkersskolan

Frösåkerskolan i Östhammar segrade i riksfinalen av mattetävlingen Pythagoras quest, som lockat över 10 000 högstadieelever från hela Sverige.



- Vi är så stolta över våra duktiga elever, och i år var det extra spännande eftersom även lärare var med och tävlade, säger rektor Eva Holmgren.

Pythagoras Quest är en lagtävling i matematik för högstadieelever för att att "främja svenska ungdomars utveckling av matematiska färdigheter och logiskt tänkande".

Tävlingen består dels i distriktsmästerskap som avgjordes den 26 mars och en riksfinal med vinnarna i respektive län som avgjordes den 28 maj. I prispotten ligger Malmö stads Matematikpris på 30000 kronor. Vinnarlaget får 15000 kronor. Andrapriset är 10000 kronor och treorna får 5000 kronor.

I år är det extra spännande eftersom det även genomfördes en lärartävling. Lärare från de elva distrikten tävlar om Epsilonpriset på totalt 17500 kronor.

Årets finalister var: Mjällby skola, Blekinge, Öjersjö Storegård, Göteborg, Brunnåkersskolan, Halland, Östra Funkaboskolan, Kalmar, Bregundaskolan, Kronoberg, Kyrkerörsskolan, Skaraborg, Linnéskolan, Skåne, Skarpängsskolan, Stockholm, Tiundaskolan, Uppsala, Hultbergsskolan, Värmland, och Linghemsskolan, Östergötland.

Finalen i Pythagoras Quest arrangeras av Malmö Borgarskola, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Epsilon.

Läs om vinnarna i Uppsala Nya Tidning:

Frösans mattesnillen bäst i landet

Läs mer om tävlingen Pythagoras Quest här

Testa dina egna kunskaper i matematik i förra årets tävling

 

Publicerad
2 juni 2010
Senast uppdaterad
12 maj 2016