Gå till innehållet

Fortsatt mygginventering i Österbybruksområdet

Under sommaren 2009 upplevde de boende i Österbybruksområdet besvärande myggangrepp. Östhammars kommun anlitade därför Biologisk Myggkontroll att utföra inventering samt identifikation av myggorna.

Status

Under sommaren 2009 upplevde de boende i Österbybruksområdet besvärande myggangrepp. Östhammars kommun anlitade därför Biologisk Myggkontroll att utföra inventering samt identifikation av myggorna.

Jacob Spangenberg (C), Anna-Lena Söderblom (M) och Sten Huhta från Östhammars kommun, samt Jan O. Lundström och Martina Schäfer, Biologisk Myggkontroll, besökte Österbybruk för att informera om fynden och det fortsatta arbetet med mygginventering.

Biologisk Myggkontroll är ett projekt som startades år 2000 av två forskare från Uppsala Universitet, Jan Lundström och Martina Schäfer, för att inventera och bekämpa stickmygg i utvalda områden längs Nedre Dalälven, speciellt i Österfärnebo och Tärnsjö. Projektet styrs av en styrgrupp bestående av förtroendevalda och tjänstemän från kommunerna i områdena längs Nedre Dalälven.

Biologisk Myggkontroll uppdrogs av kommunstyrelsen att genomföra inventering av mygg med tre fällor i Österbybruksområdet under veckorna 29-37 sommaren 2009. Fällorna var placerade vid Österbybruks camping, Sandgropen och Dannemora/Film en natt varannan vecka.

Fynden visar att det finns 20 sorters mygg i Österbybruksområdet, varav fyra arter tillhör kategorin stickmyggor, även kallad översvämningsmyggor. Totalt fångades 2798 mygg, varav 61% bestod av översvämningsmyggor.

Av översvämningsmyggorna är arten Aedes Sticticus den mest kända för sin aggressivitet och för att vara dagaktiv. Fynden visar även att under mätperioden fångades som högst 462 myggor per fälla och natt, och generellt sett bestod fångsten till 61% av översvämningsmyggor .

Besvärande sticksmyggor har framgångsrikt bekämpats i Nedre Dalaälvsregio-nen med bekämpningsmedlet Bti (Bacillus thuringiensis ssp. Israelensis) som är en bakterie som angriper larverna. Bti består av granulat som sprids från helikopter. Eftersom Bti inte ännu är godkänt som bekämpningsmedel i Sverige, krävs för varje bekämpningsomgång b la:
- ansökan om tillstånd från Kemikalieinspektionen, inklusive miljökonse-kvensbeskrivning och vetenskapliga bevis för förekomst av besvärande mängder översvämningsmygg
- tillstånd från markägare
- avtal med utförare (helikopterbekämpning)

Inför bekämpning med Bti behövs b la noggrann GPS-kartläggning av områden som ska bekämpas. Dessutom är det nödvändigt att bevaka stickmyggsfaunan, skapa digitala höjdmodeller och samla information om ändringar i vattennivåer.

Trots att situationen i Österbybruksområdet varit besvärande under sommaren 2009, gör Biologisk Myggkontroll bedömningen att en ansökan om bekämpning till Kemikalieinspektionen skulle avslås pga. det låga antalet fångade mygg. Dock kan fångsten föranledas till att mygginventering startades i ett sent stadium under sommaren 2009 och att fällorna kanske inte var placerade på optimala ställen.

Vad kan vi göra nu?

Biologisk Myggkontroll och Östhammars kommun har beslutat att utföra mygginventering i Österbybruksområdet under veckorna 19-37 under sommaren 2010. Östhammars kommun hoppas att på så sätt få ett bredare vetenskapligt underlag, som behövs för en eventuell ansökan om tillstånd för bekämpning.
 
För att finna de mest optimala platser att placera dessa fällor, uppmanas boende i Österbybruksområdet att kontakta Biologisk Myggkontroll med uppgifter om myggupplevelser under sommaren 2009, samt tillstånd i vattennivåer. Biologisk Myggkontroll kan kontaktas på följande sätt:

Projektledare Jan O. Lundström, jan.lundstrom@mygg.se, tel 070-425 02 14
Operativ ledare, Martina Schäfer, martina.schafer@mygg.se , tel 070-425 06 05

För frågor till kommunen, skriv till kommunstyrelsen@osthammar.se, eller ring 0173-860 00.

 

 

Publicerad
20 januari 2010
Senast uppdaterad
12 maj 2016