Gå till innehållet

Blågröna alger vid Gräsö

Blågröna alger har hittats i Högklyksviken på östra sidan av Gräsö utanför Östhammar. Blågröna alger är vardagsnamnet på cyanobakterier som kan orsaka magproblem, diarré och feber och alllmänheten avråds från att bada i områden med algblomning. 


Algblomning vid Högklykeviken. Foto: Per-Anders Lundin 

Potentiellt giftig
I förra veckan skickades ett prov med misstänkta alger för analys till Umeå marina forskningscentrum (UMF). Provet visade att det var den blågröna algen Planktothrix agardii som blommade. Den är potentiellt giftig och orsakade med stor sannolikhet två hundars död år 2001.

Inte bada
Informationscentralen vid Länsstyrelsen i Västerbotten ansvarar för insamling av prover i hela Bottenviken.
- Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, eftersom de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet, berättar Anneli Sedin vid Informationscentralen för Bottniska viken.

Bakterierna frodas i värme
Kraftiga algblomningar beror ofta på övergödning i havet - alltför höga halter av näringsämnen som fosfor och kväve. I Östersjön och insjöar består oftast problematiska blomningar av cyanobakterier, i vardagslag kallade blågrönalger. Under varma, stilla och soliga dagar är det större risk för algblomning. Algsörjan kan ligga kvar från några minuter upp till flera veckor beroende på vädret. Blåsigt väder får oftast blomningarna att brytas upp och försvinna.

Olika färg och form
Algblomningar har olika färg och utseende beroende på mängd och art. Vattnet kan bli grönt, blågrönt, gulaktigt eller rött till rödbrunt och det kan röra sig om allt från grumligt vatten till tjocka massor av alger på ytan. Vanligen koncentreras de vid stränder och vikar. När en av de vanligare östersjöarterna blommar ser det ut som gröngul till gulvit rabarbersoppa och ibland till och med som kräm.

Rapportera algblomning
Om du misstänker algblomning så undvik att komma i kontakt med blomningen eftersom den kan vara giftig. Rapportera algblomnning till kommunens miljökontor som tar prover som sedan skickas vidare för analys på Umeå marina forskningscentrum.

Mer information om alger och algblomning hittar du på hemsidan: Informationscentralen för Bottniska viken 

Publicerad
27 juli 2010
Senast uppdaterad
12 maj 2016