Grundutbildning slutförd för deltagarna i frivilliga resursgruppen
I mars 2023 hölls ett första informationsmöte för att få i gång en frivillig resursgrupp i Östhammars kommun. Det handlar om en grupp som ska kunna förstärka ordinarie resurser vid utsatta lägen, till exempel samhällsstörningar. Många var intresserade av initiativet och i förra veckan slutfördes grundutbildningen för tolv deltagare, som nu utgör Frivilliga resursgruppen i Östhammars kommun (FRG).
– Vi har hittills samlat tolv samhällsintresserade individer som alla delar viljan att ha en funktion vid oväntade händelser och samhällsstörningar, säger Elin Fogelström, beredskapssamordnare.
Efter grundutbildningen, som omfattar 36 timmar vid flera olika tillfällen, finns ett sammansvetsat lokalt team som hunnit lära känna varandra och som känner sig trygga tillsammans.
– Det är deltagare med olika erfarenheter och kompetenser, samtliga tycker det är viktigt att kunna fylla en funktion vid en samhällsstörning. Jag känner mig nöjd och tror verkligen på den här gruppens förmåga, säger Elin.
Gemenskap och trygghet
Utbildningen har bland annat bestått av att möta människor i kris och att bearbeta sorg, vilka genomförts i samarbete med Svenska kyrkan. Deltagarna i den frivilliga resursgruppen har dessutom fått utbildning i första hjälpen, hjärt- och lungräddning, brandutbildning, krisberedskap, hemberedskap och kommunkunskap.
– Grundutbildningen har dessutom inslag av kriskommunikation och stabsmetodik, vilket är bra. Alla har ju sina egna nätverk och då är det bra att kunna agera arbetsledare, säger Elin.
Ökad kunskap är ett av målen med utbildningen. Andra mål är gemenskap, trygghet och möjligheten att kunna vara med och påverka.
Finnas där och hjälpa till
Under våren kommer gruppen att delta i övningar, till exempel tillsammans med Gästrike Vatten AB när kommunens nödvattenplan ska aktiveras. Deltagarnas roll blir att vara nödvattenvärdar liksom de kan vara skyddsrumsvärdar vid behov.
– Deras uppdrag är att finnas där och kunna hjälpa till vid evakueringar och inkvarteringar. Till exempel komma med filtar, dryck och information till människor på en skadeplats, säger Elin.
Ser gärna att fler ansluter sig
På sikt hoppas gruppen kunna ha en egen lokal och vara verksamma utifrån en egen verksamhets- och aktivitetsplan. Kommunens bidrag blir att kunna hjälpa till med material, till exempel västar och tält. Och att söka bidrag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Frivilligorganisationer kommer att få en allt större betydelse vad det gäller ett stärkt skydd för civilbefolkningen.
Elin ser gärna att fler ansluter sig till den frivilliga resursgruppen.
– I samband med höstens beredskapsvecka kommer vi att satsa på att synas med kunskapshöjande aktiviteter, säger Elin.
David Nyman och Fredrik Hübinette är två av deltagarna i den frivilliga resursgruppen i Östhammars kommun. Här ses de i dialog med Sara Grip, kyrkoherde i Roslagens norra pastorat, i samband med utbildningen.
Vill du också vara med?
Vill du veta mer om eller anmäla ditt intresse för att bli en del av Frivilliga ResursGruppen i Östhammar (FRG), ta kontakt med Elin Fogelström eller skicka e-post till beredskap@osthammar.se
Här kan du läsa tidigare artiklar om FRG:
Stort intresse för beredskap och frivilligengagemang - Östhammars kommun (osthammar.se)
Var med och stärk kommunens beredskap! - Östhammars kommun (osthammar.se)