Gå till innehållet

Ett steg närmare kultur- och evenemangshall i Österbybruk

I det pågående projektet om att utveckla lokalen Ånghammaren i Österbybruk till att bli en fullt rustad eventhallhar har nu ett viktigt beslut tagits för att det ska bli verklighet.

Östhammars kommun har tillsammans med Stiftelsen Österbybruks herrgård gjort flera olika insatser de senaste åren på herrgårdsområdet för att uppdatera utbudet och attrahera nya besökare. Ett projekt startades i slutet av 2022 med målet att utveckla Ånghammaren till att bli en kultur- och evenemangshall och att utveckla den verksamhet som bedrivs i fastigheten.

Bygg- och miljönämnden har tagit beslut om ett tidsbegränsat bygglov för att kunna använda Ånghammaren i Österbybruk som en mäss- och eventhall. Beslutet togs trots att byggnaden i sig avviker från detaljplanen, då vi vill möjliggöra en satsning som kan stärka kultur- och upplevelseindustrin i vår region, berättar Lars O Holmgren, nämndens ordförande.

 

Den nuvarande detaljplanen i området antogs 1968. Flera av de byggnader som då och nu står på området avviker från den plan som då beslutades. En av dessa är den byggnadsminnesmärkta byggnaden Ånghammaren.

Bygg- och miljönämnden gör bedömningen att det finns skäl att förnya detaljplanen i området givet att ägaren vill utveckla byggnaden, avslutar Lars. Den tänkta utbygganden engagerar boende, företagare, föreningar och besökare i hela regionen. Det finns alltid en viss risk i planarbetet då man inte vet på förhand vad det kan föra med sig. Men byggnaden har ett kulturhistoriskt värde och det finns skäl att se detaljplanen i skenet av detta.
Publicerad
15 februari 2024
Senast uppdaterad
15 februari 2024