Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Anhörigstöd - en hjälpande hand

Anhörigstöd är en kostnadsfri service som ska ge service till alla anhöriga i kommunen som är i behov av stöd och hjälp. De som arbetar för anhörigstöd erbjuder råd och stöd genom telefonrådgivning, stödsamtal, föreläsningar, anhöriggrupper och hälsofrämjande aktiviteter så som mindfulness. De erbjuder även stöd för dig som inte kan närvara på plats.

Hur verksamheten fungerar 

Anhörigcentrum finns på Östhammars Vårdcentral och kallas för förebyggande enheten då alla som arbetar där jobbar i förebyggande syfte.

Eva Jutoft arbetar som anhörigkonsulent på 50% och 20% på förebyggande hembesök för äldre som fyllt 80 år. Eva berättar om anhörigstödverksamheten och att den är uppskattad av många. Hon nämner också vikten av att sprida kännedom om verksamheten, så att fler kan ta del av den. Anhörigstöd har idag funnits sedan sju år tillbaka. Det är öppet på anhörigcentrum varje vardag mellan kl 08:00-16:30 och det är bara att komma in. Skulle personalen vara ute på besök går det bra att lämna ett meddelande så tar Eva eller Maria kontakt. En gång i månaden är det anhörigcafé på anhörigcentrum, alla är välkomna.  

Vidare berättar Eva att man kan komma och besöka dem bara för att sitta, du kan komma för att fika eller så är du i behov av att få en pratstund. Hon nämner att det är ett fritt klimat och att de är flexibla i sitt arbete. Möjligheten att droppa in kommer alltid att bestå. Vill man däremot prata enskilt är tipset att boka en tid för detta och det gör man via Östhammar direkt som lägger upp ett ärende. Ange namn, mobilnummer samt personnummer så får du en återkoppling. Verksamheten fungerar också som en informationskälla där man får stöd och råd i olika situationer.

Volontärer som arbetar för verksamheten

Anita Öberg är volontär och engagerar sig i verksamheten. Hon berättar att hon varit engagerad sedan år 2014 och tycker att det är ett roligt och viktigt arbete.
– Det ger mig väldigt mycket att få hjälpa till, säger Anita.

Anita berättar att hon går ut och äter med anhöriga, sitter och fikar, pratar och har en allmänt trevlig stund tillsammans.
– Vi blir ju kompisar, säger hon.

Vidare nämner hon att det är många ensamma som måste få chansen att få prata av sig. Därför tycker hon också som Eva att verksamheten måste lyftas så att fler vet om att den finns.

Anhörigcafé

Tisdagen den 27 juni hade anhörigcentrum vid vårdcentralen i Östhammar öppet för anhörigcafé. På plats befann sig bland annat Evy som passade på att fika i det härliga vädret.
– Det kan vara skönt att komma ifrån en stund. Det är värdefullt att få prata med andra i samma situationer, säger Evy.

Tveka inte på att höra av dig! Vill man engagera sig i verksamheten är man varmt välkommen att göra det med menar Eva. Då kan man kontakta Eva Jutoft eller Maria Bohlin Smed, nummer till dem hittar ni via Östhammar direkt på 0173-860 00.

Publicerad
5 juli 2023
Senast uppdaterad
5 juli 2023
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret