Gå till innehållet

Vildsvinsburgare på menyn i de kommunala skolorna

Fredag den 4 april serveras hamburgare gjorda på vildsvinskött i alla kommunala skolor i Östhammars kommun.

Vildsvinen minskar något i vissa delar av Sverige, men är fortfarande många i våra trakter. För fjärde året i rad arrangerades därför en gemensam jakthelg i samarbete mellan Östhammars, Tierps och Älvkarlebys kommuner, tillsammans med Jägareförbundet Uppsala län och Jägarnas Riksförbund.

Köttet som kom från jakten har provtagits av Östhammars kommun för att säkerställa kvalitet och livsmedelssäkerhet. Därefter har det malts till färs – och den 4 april serveras hamburgare av vildsvinsfärs i alla kommunens skolor.

Tillagning på Frösåkersskolan

Kökspersonalen på Frösåkersskolan i Östhammar har förberett hamburgarna som kommer att tillagas och serveras till eleverna.

– Det känns riktigt bra att kunna servera något som är både närproducerat och hållbart. Att vildsvinsköttet kommer från vårt närområde gör det extra meningsfullt, säger Oili Ahola, kökschef.

Varför gör vi det här?

Projektet har flera mål – alla med fokus på hållbarhet, lokal mat och ökad kunskap:

  • Minska vildsvinsstammen i Östhammars, Tierps och Älvkarlebys kommuner genom en gemensam och samordnad jaktinsats. Förhoppningen är att liknande jakttillfällen kan upprepas framöver.
  • Sprida kunskap om vildsvin som en lokal och klimatsmart köttresurs. Det handlar både om att öka intresset i skolköken och att väcka nyfikenhet hos allmänheten.
  • Skapa ett fungerande system för hur vildsvinskött kan tas om hand och användas. Det gynnar både jakten och möjligheterna att servera vildsvin som livsmedel.

Målet är att det vilt som jagas i Norduppland också ska kunna tillvaratas lokalt – och komma till nytta i vårt närområde, både för människor och miljö.

Publicerad
3 april 2025
Senast uppdaterad
3 april 2025