Gå till innehållet

Naturvårdande skötsel på gång vid Krutudden

Nu är vi i full gång med skötselinsatser för naturmarken och skogen i området kring Krutudden och Gammelhus. Är du ute och promenerar i området kanske du träffar på vår fastighetsskötare Håkan, som just nu arbetar i området.

En fredagsmorgon i februari träffades utemiljöstrateg Henrik Sundin, fastighetsskötare Håkan Karman och kommunekolog Camilla Andersson på plats för att lägga upp den grova planen för kommande skötsel. Det finns sedan tidigare en skötselplan för hur naturen och skogen i området bör förvaltas för att både behålla och utveckla natur- och friluftsvärden och nu ska den sättas i drift.

- Målbilden är att vi ska öppna upp och glesa ur men också spara grova tallar, hasselknippen, enbuskar och lövträd som ek och rönn. En så kallad flerskiktad skog; med örter och blåbärsris på marken, låga buskar och högre träd i en blandning är bra för fåglar, insekter och andra djur och upplevs ofta som trevlig att promenera i. säger Camilla Andersson.

En del grova stammar kommer ligga kvar i skogen för att fungera som bon för insekter som humlor, fjärilar och bin.

- Det är viktigt att se långsiktigt på skötsel av sådana här tätortsnära områden. Jag kommer nu ta bort en del sly men det går inte att ta allt på en gång – då får man bara nytt uppslag nästa år. Nu tar jag istället bort en del och sparar en del. Kommande år väljer man sedan ut vilka unga träd som kan sparas på tillväxt och vad som behöver rensas bort, så minskar man slyuppslaget löpande. Det är viktigt att förstå att vi arbetar på flerårssikt här, säger Håkan. 

Riset kommer på vissa ställen ligga kvar som näring till marken – i alla fall ris från lövträd som förmultnar snabbt och fram till dess fungerar som skydd för igelkottar och smådjur.

Den övriga skötseln av gräsmattor och stigar/gångvägar i området kommer fortgå som vanligt under vår och sommar. Det är roligt och effektivt att vi nu undan för undan börjat ta fram flerårsplaner och tydligare målbilder för allt fler tätortsnära natur-och friluftsområden, konstaterar alla tre på plats.

Kontakta oss gärna!

Camilla Andersson, kommunekolog och miljösakkunnig:  camilla.andersson@osthammar.se

Henrik Sundin, utemiljöstrateg: henrik.sundin@osthammar.se

Publicerad
21 februari 2025
Senast uppdaterad
21 februari 2025