Ett tydligt uppdrag för den som vill bidra vid en samhällsstörning
Isa Wallin Kihlberg och Ulrica Myhrberg är två av pionjärerna i Frivilliga resursgruppen Östhammar (FRG). Den gemensamma ingången var deras intresse för hemberedskap och i FRG hittade de likasinnade. Gemenskap, utbildning och ett tydligt uppdrag vid en samhällsstörning är några av anledningarna till deras engagemang.
En god hemberedskap har länge stått högt på dagordningen för Ulrica Myhrberg och Isa Wallin Kihlberg. Gräsöbon Ulrica jobbar som sjuksköterska på Falck företagshälsovård och ser till att ha både förråd och beredskap, ifall något oväntat skulle inträffa. Isa jobbar som miljöanalytiker på SLU Kustlaboratoriet och bor i Östhammar. Hon gillar konstruktiv problemlösning i vardagen och menar att det är ett sätt för människor att förhålla sig till ett föränderligt omvärldsläge och eventuell oro.
Bra grundutbildning
– Egentligen hade jag inte alls tid att engagera mig i något på fritiden. Jag hade fullt upp med att förbereda min disputation då, men lockades av FRG Östhammars annonsbudskap och tänkte att ett möte kan jag väl klämma in, säger hon.
Det är ett beslut hon inte ångrat. På mötet fick hon veta mer om hur man kan bidra vid en samhällsstörning och möjlighet till utbildning.
– Grundutbildningen var jättebra, vi fick lära oss massor. Inte bara om krisberedskap och sjukvård utan även om hur kommunen och samhället i övrigt fungerar i en oväntad situation, säger Ulrica.
För henne kändes det helt rätt att engagera sig i FRG, eftersom hon tidigare behövt avsluta ett aktivt medlemskap i Svenska Lottakåren då det inte är förenligt med arbete inom sjukvården.
Underhålla engagemang och kunskap
Ulrica och Isa berättar om givande träffar med andra aktörer, till exempel Svenska kyrkan, Röda korset, Gästrike vatten och Uppsala brandförsvar, för att lära nytt. FRG har även samarbetsövningar, då deltagarna bygger vindskydd och gör upp eld med mera. Hittills har de inte behövt agera i något skarpt sammanhang, vilket de förstås är tacksamma för. Men det gäller att ändå hålla i gång och hålla ihop gruppen.
Det är en uppgift som faller på Jonas Jansson, som leder arbetet i FRG Östhammar.
– Han har en viktig roll för oss eftersom vi behöver träffas för att underhålla engagemang och kunskap. Bland annat har vi pratat om att repetera övningen i hjärt- och lungräddning, säger Ulrica.
Isa berättar att FRG-gruppen planerar att besöka kommunens trygghetspunkter, för att snabbt kunna hitta dit och kunna komma i gång med FRG:s uppdrag om något händer.
Alla behövs!
FRG agerar på uppmaning av Östhammars kommun. Gruppen kan exempelvis dela ut livsmedel och vara vattenvärdar om kommunen behöver ställa ut nödvattentankar. Gruppens medlemmar har genomgått en 33 timmar lång grundutbildning och skrivit avtal med sina arbetsgivare om att kunna prioritera FRG:s uppdrag – om det skulle behövas.
Många är intresserade av att delta i FRG, som gärna ser att fler ansluter sig.
– Alla behövs – individer i olika åldrar och med olika erfarenheter. I det här sammanhanget är olikheter en tillgång, säger Ulrica och Isa.
En viktig funktion
Under 2025 kommer ett nytt gäng att erbjudas grundutbildningen. Ulrica och Isa rekommenderar varmt att den som är intresserad anmäler sig till den. Utbildningen ger kunskap och i FRG finns deltagare som gärna hjälper till med introduktionen av nya medlemmar.
– FRG kommer att fylla en viktig funktion om något oväntat inträffar som kräver extra händer och fötter och alla kan bidra, säger Isa.
Är du intresserad av att få veta mer om eller gå med i FRG - skriv till e-postadressen FRG@osthammar.se, alternativt ring Östhammar Direkt tel 0173-86 000 eller Jonas Jansson som är samordnare för FRG Östhammar, tel 072-214 63 03.