Gå till innehållet

Från 23 april och tills vidare råder bevattningsförbud för det kommunala vattnet i Östhammar, Öregrund, Gimo, Gräsö och Hargshamn. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida

Detaljplanen för en småbåtshamn på Gräsö har vunnit laga kraft

Planerna på en ny småbåtshamn i Mårtensboda på Gräsö har väckt ett stort intresse. Mark- och miljödomstolen har avvisat samtliga överklaganden och ger grönt ljus för kommunens detaljplanearbete och den privata markägarens planer på att anlägga en småbåtshamn i Mårtensboda.

Det är kommunen som beslutar om hur mark- och vattenområden ska användas genom det så kallade kommunala planmonopolet. Det regleras genom plan- och bygglagen (PBL) och där kan man bland annat läsa: ”Planläggning ska alltid syfta till att mark- och vattenområden används för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för.” Det gäller oavsett om det är en statlig, kommunal eller privat markägare.

Samla båtverksamhet och bryggor

– I Mårtensboda på västra Gräsö har en ny detaljplan rönt stort intresse, mycket beroende på att stora delar av allmänheten antagit att det är en kommunal badplats. I själva verket är det en privat markägare som avser att bygga en småbåtshamn på sin tidigare inte planerade mark, säger Lars O Holmgren (BOA), ordförande i bygg-och miljönämnden.
Han menar att en småbåtshamn mycket väl passar in under detaljplanebeskrivningen som säger att mark- och vattenområden används för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för.
  – Anläggningen kommer att bli ett nytt servicetillskott till Gräsös redan breda erbjudande. Bygg- och miljönämnden har sedan länge verkat för att samla båtverksamhet och bryggor i den mån det går för att inte inkräkta på det rörliga friluftslivet, säger Lars O Holmgren.

Följt gällande regelverk

Den nya detaljplanen för en småbåtshamn i Mårtensboda har nu vunnit laga kraft. Det betyder att beslutet inte längre kan överklagas till högre instans och att kommunen har hanterat ärendet på ett riktigt sätt. Detaljplanen gick ut för antagande i juni 2024 och har överklagats till mark- och miljödomstolen. Samtliga överklaganden har avvisats. Mark- och miljödomstolen bedömer att Östhammars kommun handlagt ärendet på ett formellt riktigt sätt, att det inte strider mot någon rättsregel och att hänsyn har tagits till både allmänna och enskilda intressen. Även Mark- och miljööverdomstolen konstaterar att tidigare domslut är korrekt och nekar prövningstillstånd till att ta upp frågan på nytt för de nya överklagandena som lämnats in.
  – Det känns bra att få det beskedet. Det är ett tydligt kvitto på att vi som myndighet har följt gällande regelverk, säger Lars O Holmgren.

Utmanande ärende

Merike Dahlberg, plan- och byggchef, konstaterar att en del ärenden är tuffare än andra att hantera. – Det här har varit ett utmanande ärende som bland annat krävt stor utredning av strandskyddsfrågan. Då är jag tacksam över att ha kunniga tjänstepersoner vid min sida, säger hon.

Kontakter

Publicerad
11 april 2025
Senast uppdaterad
11 april 2025
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret