Gå till innehållet

Gästrike vatten uppmanar med att vara sparsam med dricksvattnet i Hargshamn. För mer information se här

Välkommet beslut om fler korttids- och boendeplatser

Vård- och omsorgsnämnden har beslutat att öka antalet korttidsplatser från 12 till 17 och att flytta tillbaka verksamheten till vårdcentrum i Östhammar. Dessutom kommer 12 nya platser inom särskilt boende att inrättas under 2025. Beslutet välkomnas av Omsorgskontorets chefer Lina Häggström, Emma Peters och Svjetlana Miletic.

Vi välkomnar beslutet och är mycket positiva till möjligheten att renodla våra verksamheter för att kunna rikta prioriterade insatser efter det faktiska behovet, säger Lina Häggström, verksamhetschef äldreomsorg.
Fördelarna med beslutet att öka antalet platser och flytta tillbaka Korttidsenheten till vårdcentrum är flera. Det innebär bland annat fler platser på särskilt boende vilket möjliggör ett större fokus på huvuduppdraget för dem inom äldreomsorgen. Det minskar dessutom trafiken av personer som flyttar in och ut då korttidsplatserna inte längre kommer att vara samlade på de särskilda boendena.

Uppskattar närheten

 – En annan fördel är närheten mellan rehabiliteringsplatserna och närvårdsenheten. Vi får dessutom en bättre lokal för palliativ omsorg, säger Emma Peters, verksamhetschef LSS/HSL.
Svjetlana Miletic, verksamhetschef myndighet, uppskattar närheten och att biståndshandläggarna kommer att kunna träffa brukare på vårdcentrum.
  – Fler platser innebär dessutom att vi inte behöver köpa platser externt, säger hon.

Planering inför flytt

De nya korttidsplatserna kommer att finnas på vårdcentrum i Östhammar. Planering pågår för att kunna flytta verksamheten med så få störningsmoment som möjligt för verksamheten och brukarna.
  –
Vi kommer att informera berörda brukare om förändringen så snart tidsplan är fastställd och vi har ett datum att förmedla. Sedvanlig risk- och konsekvensanalys kommer även att genomföras, säger Lina Häggström.

Möta framtida behov

4 av 12 nya platser inom särskilt boende kommer att inrättas på Edsvägen 16 i Östhammar. De resterande 8 nya platserna kommer att in rättas på Lärkbacken i Gimo. Förändringarna finansieras genom omprioriteringar inom befintlig budget för 2025. Målet är att möta framtida behov och minska risken för vårdrelaterade förseningar.

Kontakter

Publicerad
11 oktober 2024
Senast uppdaterad
11 oktober 2024
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret