Krisberedskap handlar om att jobba med förebyggande åtgärder, för att förhindra att en samhällsstörning uppstår. Om så ändå sker, är målsättningen att begränsa skadeverkningarna av den.
Länsstyrelsen samordnar kommuner, regioner och myndigheter före, under och efter en samhällsstörning. Samverkan mellan länets olika aktörer går under namnet Krissamverkan i Uppsala län och där är viljan att hjälpa varandra stor.
Väl fungerande krissamverkan i länet
Östhammars kommun samverkar med lokala, regionala och centrala aktörer för att skapa ett tryggt och säkert samhälle. Nyss hemkomna från länsstyrelsens årliga samverkanskonferens vet vi att vi inte kommer att stå ensamma med allt ansvar när en samhällsstörning inträffar i vår kommun.
Deltar i samtliga grupper
Krissamverkan i Uppsala län består av två nätverk; C-Sam och Krissamverkansrådet.
– C-sam är nätverket som arbetar för samverkan och koordinering mellan aktörerna, säger Malin Hübinette, säkerhetsskyddschef.
Nätverket består av en ledningsgrupp och ett antal arbetsgrupper, till exempel beredskapsplanering, kommunikation och kärnkraft. Östhammars kommun deltar i samtliga arbetsgrupper.
– Vi träffas ofta för att öva och dela erfarenheter med varandra. Att ha haft tillfällen att lära känna varandra underlättar vårt arbete oerhört mycket, säger hon.
Totalövning planeras till 2025
Nyligen genomfördes C-sams årliga stormöte i Uppsala och i fjol hölls flera gemensamma övningar. Bland annat Övning Edgar, en samverkansövning på Bruksgymnasiet i Gimo på temat våldshandlingar med stora konsekvenser i skolan, och Övning Eloff då vi fick känna på konsekvenserna av ett elbortfall. Och fler övningar planeras, till exempel totalövningen Havsörn 2025 då hela beredskapsorganisationen kommer att få tillfälle att öva sin förmåga att kunna hantera en kärnteknisk olycka på Forsmarks kärnkraftverk.
För aktörerna i nätverket arrangeras många olika utbildningar i länsstyrelsens regi, som även skapar möjlighet till erfarenhetsutbyte.
Ökar förståelsen för andras uppdrag
– Kunskap om varandra ökar förståelsen för andra organisationer och deras arbete, säger Fredrik Nyman, beredskapssamordnare.
Hans kollega Elin Fogelström håller med:
– Att känna varandra underlättar för oss när vi behöver samverka och hjälpas åt, vi blir nästan som kollegor när det gäller, säger hon.
Läs mer om krissamverkan i länet på länsstyrelsens hemsida
På bilden syns Malin Hübinette, säkerhetsskyddschef, när hon hälsar välkommen till fjolårets C-sam stormöte som hölls i Gimo. Foto: David Nyman