Gå till innehållet

Snöfall och vind – SMHI varnar för trafikproblem - Varning för kraftigt snöfall från onsdag kväll. Snön kan skapa besvärliga vägförhållanden, särskilt i kombination med frisk vind som riskerar att orsaka drivbildning. Följ aktuella väderprognoser på SMHI:s hemsida

Utbildning i värdskap vid vattenkris

Gästrike vatten AB har utbildat tankvärdar, i den händelse nödvattenplanen behöver aktiveras vid en samhällsstörning eller kris. Deltog gjorde deltagare från den lokala frivilliga resursgruppen (FRG), som nu kan vara behjälpliga och hantera vattenuppställningar runt om i kommunen vid en vattenkris.

Vatten är ett viktigt livsmedel för både människor och djur. Nödvattenplanen ger riktlinjer för nödvattenförsörjning i kommunen och en gemensam grund för hur en nödsituation ska hanteras.
  – Om vi behöver aktivera nödvattenplanen så kommer Gästrike vatten AB (GVAB) att ställa ut tankar med dricksvatten på olika platser i kommunen och där behöver det finnas tankvärdar, säger Elin Fogelström, säkerhetsskyddschef. 

Uppställningarna behöver övervakas 

Vatten är ett livsmedel som behöver hanteras enligt de regler som finns för personlig hygien, så att nödvattnet inte sprider smitta. Vattenuppställningarna behöver även övervakas för att man ska kunna vara säker på att de inte utsatts för sabotage eller annan skadegörelse.
  – Medborgarna ska kunna känna sig trygga med att hämta dricksvatten och kunna få svar på frågor om vad som hänt. Det är tankvärdarnas uppgift och FRG:s första konkreta uppdrag, säger Elin. 

God beredskap i närområdet

Utbildningen som hölls var både teoretisk och praktisk. Deltagarna fick ökad kunskap om hur ansvarsfördelningen mellan GVAB och kommunen ser ut, vid händelse av en vattenkris. Tankvärdarnas arbetssätt klargjordes och deltagarna fick möjlighet att bekanta sig med den utrustning som kommer att finnas vid en vattenuppställning.
  – Efter genomförd utbildning kan vi i FRG vara behjälpliga att hantera vattenuppställningar runt om i kommunen. Det känns bra, säger Andreas Järvenpää, som jobbar med kvalitetsutveckling på Östhammars kommun och är medlem i FRG.
Han vill passa på att slå ett slag för FRG, vars uppgift är att kunna bidra till en god beredskap i närområdet.
  – Vi behöver fler frivilliga i FRG. Inga förkunskaper krävs, bara man har lust att hjälpa till. Kom med du också, säger Andreas. 

tankvärd1

Läs mer om FRG (frivilligaresursgruppen.se)
Läs mer om nödvattenplanen
Läs frågor och svar om dricksvatten och nödvattenförsörjning

Kontakter

Publicerad
4 juni 2024
Senast uppdaterad
4 juni 2024
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret