Gå till innehållet

Uppskattad brevväxling på Lärkbacken och Vretaskolan

Allt började med att eleverna på Vretaskolan ville lämna Alla hjärtans dag-kort till de boende på Lärkbacken i Gimo. Initiativet växte och blev till något större och nu brevväxlar de regelbundet – en riktig en win-win-situation med delad glädje för både unga och äldre.

Minnesträning och historieundervisning i ett och samma koncept. Brevväxlingen med de boende på det särskilda boendet Lärkbacken och eleverna på Vretaskolan har skapat ett stort engagemang. Från början var det tänkt att endast årskurs två skulle skriva brev, men hela lågstadiet ville vara med. Eleverna skickade teckningar och brev till de boende och de som ville fick skriva svar. En av dem är Gun-Britt Lundqvist, boende på Lärkbacken som tidigare jobbat som undersköterska.
  – Det är så roligt att få brev från barnen. De har så många frågor, säger hon.
De undrar till exempel vad hon tyckte om att göra som barn, om hon hade något husdjur och vilket tv-spel hon gillar bäst.

En givande relation växer fram 

Jenny Melkerstrand, enhetschef på Lärkbacken, berättar att de boende hittills hunnit svara på 137 brev och bjudit skolans elever på glass.
  – Många av de boende har egna barnbarn men de är kanske vuxna nu. En del har inga barn i sin närhet och så finns det förstås barn också som inte har någon äldre i sin närhet. För dem är det ett spännande samtal och en givande relation som växer fram, säger hon.
Brevväxlingen sker en eller ett par gånger per termin och det är något som båda parter vill fortsätta med. 

Frågar öppet och rakt på

Ove Arvidsson, boende på Lärkbacken som tidigare jobbat som mellanstadielärare, har också skrivit brev.
  – Barn är så spontana och härliga. De har många tankar om hur det är att åldras och de frågar öppet och rakt på hur det är att vara äldre och sjuk, säger han.
Genom brevväxlingen lär barnen och de äldre känna varandra. De äldre får ökad möjlighet att förstå den allt mer digitala värld barn växer upp i medan barnen får ökad förståelse för vad som händer i livet.

Win-win-koncept för fler 

Efter sommaren kommer några av Vretaskolans barn att bjudas in till Lärkbacken.
  – Vi ser fram emot att träffas på riktigt. Brevväxlingen har skapat ett enormt engagemang och det är ett riktigt win-win-koncept som jag varmt kan rekommendera till fler, säger Jenny.

Brevskrivare4

Kontakter

Publicerad
19 juni 2024
Senast uppdaterad
19 juni 2024
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret