Gå till innehållet

Trygghetsvandring ska identifiera åtgärder mot stök

Den senaste tiden har vi noterat en del inslag av stök och skadegörelse i Östhammars tätort. Det föranleder oss att vidta åtgärder för att komma till rätta med det. Vi vill öka vår samverkan med polisen och civilbefolkningen, tillsammans kan vi göra skillnad och skapa en trygg miljö för alla.

Det har varit stökigt kring sporthallen och skolgården vid Frösåkersskolan. Likaså i området kring Ulrikeberg, Våra gårdar och vid Kulturhuset Storbrunn i Östhammar. Även andra orter i kommunen har inslag av detta, men Östhammar sticker ut i den lägesbildsrapportering som vi gör tillsammans med polisen.
  – Det handlar bland annat om ungdomar som hänger på visa platser och i samband med det har det förekommit stök och skett en del skadegörelse, säger Oskar Johansson, samordnare av kommunens brottsförebyggande arbete.

Kameraövervakning

Stök och skadegörelse betyder merarbete och merkostnader för att städa upp och laga det som slagits sönder. Det leder även till att vissa platser upplevs som otrygga att vistas på. Det visar resultatet av de medborgardialoger som genomförts under året.
  – Det är tråkigt när våra invånare väljer att undvika vissa platser för att de upplevs otrygga. För att försöka få bukt med problemet har vi bland annat haft en utökad närvaro av vårt bevakningsföretag på vissa platser. Vi har också börjat arbeta mer med kameraövervakning och vi fortsätter att ha en nära samverkan med polisen, säger Oskar.

Trygghetsvandring

En aktivitet som planeras i närtid är en så kallad trygghetsvandring tillsammans med polisen, i syfte att lokalisera platser som upplevs som otrygga och identifiera lämpliga åtgärder.
  – Det blir ett tillfälle då vi kommer titta på de fysiska förutsättningarna kring belysning och sikt för att se vad vi kan göra för att öka tryggheten i tätorterna, säger Oskar.
I samband med det ges möjlighet att göra stickprov på några av de platser som upplevs som otrygga, för att skaffa en bredare bild av vad som vanligen sker där. I det sammanhanget kommer allmänheten att ges möjlighet att bidra.

Vad kan du göra själv?

Ordningsstörning är polisens ansvarsområde och om du ser ett pågående brott, till exempel skadegörelse, ringer du 112. Om du vill lämna ett tips till polisen eller göra en anmälan kan du göra det på telefonnummer 114 14 eller på polisen.se. Tips kan du lämna anonymt. En annan möjlighet är att ringa det bevakningsföretag som vi anlitar. De har jour dygnet runt och nås på telefon 0173-500 57. För dig som vill göra oss uppmärksamma på något som du tycker kan fungera bättre finns en synpunktshantering på vår hemsida.
  – En enkel sak som alla kan bidra med är att vara mer ute i de miljöer som våra ungdomar vistas i. Till exempel kan man ta en kvällspromenad förbi skolgården eller något annat ställe där man vet att ungdomar samlas, säger Bengt Eriksson, kommunpolis.
Han ser gärna att fler vårdnadshavare intresserar sig för vad deras ungdomar gör på kvällarna.
Till den som har kompisar som sysslar med ”fel saker” hälsar han:
  – Prata med en vuxen, så hjälper de dig att hantera situationen.

Kontakter

Publicerad
10 december 2024
Senast uppdaterad
10 december 2024
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret