Gå till innehållet

Från och med tisdag den 26 november kommer schaktning och sprängning påbörjas på Långgatan i Öregrund vilket kommer att påverka Utkiksgränd och Pelekans backe. Arbetet pågår mellan kl. 07:00 till 16:00 vardagar. Vid sprängning ljuder en varningssignal. För mer information se Gästrike vattens hemsida

Trygghetspunkter blir samlingsplatser vid samhällsstörningar

Nu är den snart klar, den första av fem planerade trygghetspunkter i kommunen. Trygghetspunkten i Österbybruk ska testköras under våren. Det är en plats dit man kan komma för att få information och hjälp vid en samhällsstörning, till exempel vid längre el-, vatten- eller telefoniavbrott.

Tjälen behöver gå ur marken först, därefter ska det nya elsystemet till Österbybruks trygghetspunkt jordas och testköras. Trygghetspunkten är belägen i matsalen och köket i Österbyskolan och har i runda slängar kostat en halv miljon kronor att färdigställa. Hit ska människor kunna komma vid olika typer av samhällsstörningar för att få information om de ordinarie kanalerna inte fungerar eller för att få mat, värme eller kanske tak över huvudet. 

Viktig funktion vid höjd beredskap

Vilken sorts hjälp människor behöver beror förstås på vilken situation vi har att hantera. En samhällsstörning kan exempelvis bero på långvariga elavbrott, störningar i dricksvattenförsörjningen, avbrott i värmeförsörjningen eller störningar i elektroniska kommunikationer. Det kan också handla om naturolyckor, till exempel skogsbränder, översvämningar och stormar.
  – Trygghetspunkter har en viktig funktion vid höjd beredskap och de är centrala i skyddet av civilbefolkningen. Hit ska man kunna komma för att få information och hjälp, säger Elin Fogelström, beredskapssamordnare. 

Värmestugor uppgraderas

Utöver den trygghetspunkt som iordningställts i Österbyskolan i Österbybruk kommer det att finnas trygghetspunkter i Östhammar, Gimo, Öregrund och Alunda. Platserna som valts ut till trygghetspunkter är belägna i kommunens skolfastigheter där köken ska byggas om för att kunna fungera som kriskök. Dessa platser har tidigare definierats som värmestugor och ska nu uppgraderas, bland annat med nödvattenintag och separata elsystem som kan kopplas upp mot mobila dieseldrivna reservkraftverk i händelse av elbortfall.
  – Trygghetspunkten i Österbybruk är i stort sett klar. Vi väntar bara på att kunna jorda det nya elsystemet som installerats för att kunna testköra det och se att allt fungerar som det ska, säger Rickard Hultman, byggprojektledare.

Fler trygghetspunkter iordningställs

Parallellt pågår arbetet med de andra trygghetspunkterna i kommunen. Veckan efter påsk påbörjas installationen av motsvarande system i Frösåkersskolan, i Östhammar. Arbetet med att iordningställa övriga planerade trygghetspunkter i Gimo, Öregrund och Alunda fortsätter under 2024.

Kontakter

Publicerad
25 mars 2024
Senast uppdaterad
25 mars 2024
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret