Gå till innehållet

Studiecirkel modellen för den som vill lära sig mer om beredskap

Bränder, stormar, översvämningar eller elavbrott. Det är bara några exempel på kriser och samhällsstörningar som kan drabba oss. I en sådan stund är det bra att ha förberett sig på det oväntade, till exempel med hjälp av en studiecirkel. Studieförbundet Vuxenskolan har studiematerialet.

Intresset för att lära sig mer om beredskap är stort. Det visar bland annat det ökande antalet frågor som hamnar på Säkerhetsskydd och beredskaps bord.
  – Intresset för att lära sig mer om beredskap har ökat, inte minst efter Patrick Sellmans inspirerande föreläsning i Östhammar i februari, säger Elin Fogelström, beredskapssamordnare.
I juni i fjol träffade hon representanter från kommunens bygdegårdsföreningar för att berätta om hur kommunen jobbar med beredskapsfrågor. Ett 90-tal intresserade slöt upp och flera föreningar uttalade intresse för att starta studiecirklar om beredskap.

Lokal kunskap viktig 

– Att ha kunskap om beredskap är viktigt i händelse av en kris, säger Elin.
Hon ser gärna att fler startar studiecirklar och vill samtidigt slå ett slag för Studieförbundet Vuxenskolan som tillsammans med Bygdegårdarnas riksförbund tagit fram studiematerialet ”Beredskap - Bygdegården ett nav vid kris”. I det sammanhanget höll de, tillsammans med Uppsala bygdegårdsdistrikt, en utbildning för 17 cirkelledare och efter det har ett par cirklar startat i kommunen.
Materialets upplägg påminner om kommunens arbete med kontinuitetsplanering samt risk- och sårbarhetsanalyser, och om bygdegårdars betydelse som trygghetspunkt. Genom att bjuda in till ett antal kvällar i bygdegården kan man stärka bygdens förmåga att klara av en kris.
  – Vi vet aldrig i förväg vilka som blir drabbade av kris. Därför är lokala resurser av olika slag, till exempel bygdegårdar samt människors person- och lokalkännedom, så viktiga för oss, säger Elin.

Flera olika studiematerial

Att reflektera över sin egen beredskap kan vara ett första steg för dig som vill lära dig mer om beredskap. Kanske blir du inspirerad att genomföra nya projekt? Studieförbundet Vuxenskolan har flera olika studiematerial som ligger i linje med beredskapsfrågorna, det kan till exempel handla om odling eller att renovera en jordkällare.
  – Vi behöver jobba enskilt och tillsammans. Alla behöver hjälpas åt för att vi ska kunna höja vår medvetenhet och kunskap om beredskap, säger Elin.

Bildtext: Anneli Eriksson och Elin Ahlund, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan träffar Elin Fogelström, beredskapssamordnare, för att planera kurser och andra kunskapshöjande aktiviteter på ämnet beredskap. 

Kontakter

Publicerad
16 april 2024
Senast uppdaterad
16 april 2024
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret