Gå till innehållet

Vattenavstängning - Torngatan, Gimo kommun Starttid: 2024-10-28 08:00:00 Sluttid: 2024-10-28 13:00:00 För mer information se Gästrike Vattens hemsida Driftstörningar - Gästrike Vatten 

Stort intresse för den nya vattentjänstplanen

Biosalongens stolar räckte inte till när Östhammar Vatten AB, genom moderbolaget Gästrike Vatten AB, i torsdags kväll bjöd in till Öppet hus i Kulturhuset Storbrunn. Många kom för att informera sig om den nya vattentjänstplanen för Östhammars kommun samt om nuläget och det framtida behovet av tjänster som dricksvattenförsörjning, avloppsrening och dagvattenhantering.

Vatten - världens viktigaste livsmedel var föremål för kvällens Öppet hus, som är en del i samrådet om den nya vattentjänstplanen för Östhammars kommun. Samråd hålls för att alla invånare ska ha möjlighet att informera sig och tycka till om kommunens planer för olika VA-relaterade frågor. Programmet väckte stort intresse, biosalongen i Kulturhuset Storbrunn var mer än fullsatt i samband med Öppet hus under torsdagskvällen den 17 oktober.

Uppgradera ledningar och anläggningar

Sedan 2017 är det Gästrike Vatten AB som sköter all drift samt underhåll av ledningar, vatten- och reningsverk i Östhammars kommun. Det är deras uppdrag att bland annat att uppgradera ledningar och anläggningar som fallit för åldersstrecket och inte längre har kapacitet att svara upp mot dagens miljökrav och kommunens behov att växa.
  – Vi vill att så många som möjligt skaffar sig kunskap och tycker till om det planerade arbetet, säger Lena Blad, VD för Gästrike Vatten AB och Östhammar Vatten AB.

Mer vatten och bättre avloppslösningar

Under de närmaste 10 åren kommer 5000 nya jobb att skapas i Norduppland, som beskrivs som en som region i stark tillväxt. Då kommer det att behövas mer vatten och bättre avloppslösningar för att fler ska kunna bo och arbeta i Östhammars kommun.
En första åtgärd är redan genomförd – den nya vattenledningen från Tierp till Österbybruk och Alunda. Kvarstår gör att bygga ut reningsverket i Alunda, ordna mer vatten i de östra delarna av kommunen, göra en överföringsledning mellan Östhammar och Öregrund samt bygga ut reningsverket i Öregrund.
  – I det här sammanhanget tittar vi även på vilka områden som i dag har enskilda VA-lösningar och som bedöms ha behov av kommunalt VA, säger Lena Blad.

Synpunkter är viktiga i planeringsarbetet

Kvällens åhörare lyssnade intresserat på presentationen av det planerade arbetet med VA-frågor och ställde en del frågor, bland annat om finansieringen för de planerade åtgärderna.
Markägare som är berörda av den planerade överföringsledningen mellan Östhammar och Öregrund bjöds in till dialog. Synpunkter är viktiga under samrådstiden och vattentjänstplanen finns utställd på samtliga bibliotek i kommunen, för den som vill ta del av den. Samrådet pågår till den sista oktober och synpunkter på vattentjänstplanen kan skickas in fram till den 31 oktober. Den färdiga planen kommer sedan att beslutas och antas av kommunfullmäktige, preliminärt under våren 2025.

Mer information 
hittar du på Gästrike Vatten AB.

Kontakter

Publicerad
18 oktober 2024
Senast uppdaterad
18 oktober 2024
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret