Gå till innehållet

Starkare företagsklimat genom serviceinriktad myndighetsutövning

Fredagen den 16 februari samlades flera delar av kommunen för att prata om serviceinriktad myndighetsutövning och hur detta kan utvecklas i Östhammars kommun. Inbjudna att leda dagen var Martin Clarstedt och Markus Svensson från föreningen ”Tillväxt och tillsyn”. Föreningen fokuserar på att hjälpa kommuner att utveckla sitt företagsklimat och sin arbetsmiljö.

En god dialog är viktigt för ett gott samarbete

Ett fyrtiotal personer samlades i kommunhuset på fredagen för att få ta del av Martin och Markus föredrag. Fokus för dagen var att få inspiration, diskutera förbättringsområden och arbetssätt, och på så vis utveckla servicen till kommunens företagare.
– Detta är en viktig förutsättning för ett lyckat och förbättrat företagsklimat. Dialogen med näringslivet gör att man förstår varandras förutsättningar, säger Fabian Sjöberg, kommunstyrelsens ordförande.

 Näringslivträff

”Vi vill att näringslivet upplever oss som en partner”

En av de som också deltog under dagen var kommunens näringslivschef, Elin Dahm. Från träffen tar hon med sig att kommunen behöver vara duktig på att förklara och kommunicera sitt arbete, så att det blir lätt för företagen att göra rätt när de har kontakt med kommunens myndighet. Genom den kommunikationen får företagen en förståelse för både process och beslut menar hon. Precis lika viktigt är det att de som arbetar i kommunen och möter företagen i sitt arbete förstår företagens behov och förutsättningar. Genom att stärka den ömsesidiga förståelsen kan vi i högre grad bidra till att våra företagare lyckas med sin affär. Det är en vinst för alla berättar Elin.

 – För oss är det viktigt att näringslivet upplever oss som en partner. Vi vill finnas där och vara behjälpliga med det vi kan, så att företagen kan lyckas med och förverkliga sin idé. Ett välmående näringsliv är en långsiktig garant för en för stabil offentlig service. Det är en symbios och vi behöver hjälpas åt, avslutar Elin.

En fråga som alltid behöver diskuteras

Johan Nilsson, miljöchef, tyckte dagen var lyckad. Han tyckte föreläsarna var bra och belyser vikten av att de kommer från samma bransch.
– Det var en inspirerande dag där vi fick mycket pepp, sådant behövs. Detta är en viktig fråga för kommunen som alltid behöver diskuteras, jag menar, varför skulle vi inte arbeta på detta sätt, det är klart vi ska göra det, säger Johan.

Kontakter

Publicerad
22 februari 2024
Senast uppdaterad
22 februari 2024
Ansvarig organisation
Näringslivskontoret