Gå till innehållet

Gästrike vatten uppmanar med att vara sparsam med dricksvattnet i Hargshamn. För mer information se här

Snabba på bollen med att söka beredskapsbidraget

– Gör som oss, ta del av utbildningen Medveten, redo, trygg och sök kommunens beredskapsbidrag!
Ingela Engström, Stefan Forsberg och Karin Åhlen från Österby gymnastikklubb gläds åt ett välkommet tillskott i kassan och planerar att ordna en föreläsning om krisberedskap för sina ledare och styrelsemedlemmar.

Fler behöver bli medvetna redo och trygga. Därför vill Östhammars kommun ta hjälp av det lokala föreningslivet med ett extra föreningsbidrag som ska öka engagemang och intresse för beredskapsfrågor.

– Vi vill att så många som möjligt skaffar sig kunskap om och tar ett gemensamt ansvar i totalförsvarsplaneringen, säger Elin Fogelström, säkerhetsskyddschef.

Föreningar som genomför den webbaserade utbildningen kan söka beredskapsbidraget om 5 000 kronor för att vidta olika beredskapsåtgärder, till exempel köpa in en beredskapslåda till sin föreningslokal.

Användbara appar

En av föreningarna som sökt och fått beredskapsbidraget är Österby gymnastikklubb. Det är en anrik förening som firade 90-årsjubileum häromåret och som bland annat ordnar vattengymnastik, spinning och skivstångspass i Österbybruk.

  – Utbildningen var jättebra. Vi fick bland annat lära oss nya saker om vad hemmets krislåda ska innehålla, om utomhusvarningssystemet Hesa Fredrik och om användbara appar som man kan ladda ner, säger Karin Åhlen.

Dessutom fick hon veta hur man tar reda på var närmaste skyddsrum finns.

  – Det visste jag inte sedan tidigare, säger hon.

Föreläsning om krisberedskap

Pengarna som föreningen får kommer att användas till ett informationsmaterial om Österby gymnastikklubb, en folder vars innehåll också kommer att handla om det gemensamma ansvaret i totalförsvarsplaneringen.

  – Bland våra motionärer finns olika slags kompetens och alla behövs om det oväntade inträffar. Vi vill väcka tankar och engagemang hos våra medlemmar om hur de skulle kunna bidra i en krissituation, säger Karin.

Förhoppningsvis räcker pengarna också till en kväll i gemenskapens tecken med föreläsning om krisberedskap och gofika för alla ledare och styrelsemedlemmar.

Vill du också veta mer om och söka beredskapsbidraget?

Läs mer: Extra föreningsbidrag för beredskapsåtgärder - Östhammars kommun (osthammar.se)

Kontakter

Publicerad
14 oktober 2024
Senast uppdaterad
14 oktober 2024
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret