Gå till innehållet

SLU-studenter undersöker bobarhet i Östhammars skärgård

En grupp studenter från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) besökte Östhammars kommun mellan den 16-18 december för att arbeta med ett projekt om boendemiljö och samhällsservice i skärgården. Gräsö är en gemensam utgångspunkt för projektet och arbetet fokuserar även på tre närliggande öar: Fälön, Stora Risten och Ormön.

Besöket inleddes i kommunhuset, där studenterna fick en introduktion till kommunen och skärgårdens unika förutsättningar. De fick bland annat en översikt över hur kommunen arbetar med frågor kopplade till samhällsutveckling, glesbygd och service. Bland studenterna finns Agnes Lissbrant, Sofia Mårshagen och Emelie Randle Lundström, som studerar till agronomer med inriktning på samhällsutveckling och landsbygd.

– Att få vara ute på plats och arbeta med verkliga frågor kring samhällsutveckling är väldigt givande. Det är lärorikt att se hur våra studier kan tillämpas i praktiken, säger Agnes Lissbrant.

Undersökningar med fokus på öbornas vardag

Projektet handlar om att undersöka olika aspekter av livet på öarna i Östhammars skärgård. Gräsö fungerar som en central studieplats för alla grupper, med specifika fokusområden på varsin tillhörande ö. På Ormön studeras hur äldre upplever tillgängligheten till färdtjänst, medan arbetet på Stora Risten handlar om att analysera hemtjänstens funktion och utmaningar. Den tredje gruppen, som arbetar på Fälön, utforskar relationerna mellan öborna och hur gemenskapen påverkar livet på ön.

– Det ska bli väldigt intressant att få en inblick i livet på en ö, eftersom det är en unik livssituation med särskilda utmaningar. Genom invånarnas berättelser hoppas vi få en djupare förståelse för deras perspektiv och upplevelser, säger Emelie Randle Lundström.

Praktisk erfarenhet som stärker utbildningen

Fältarbetet är en viktig del av studenternas utbildning, där teori möter praktik.

– Det känns lyxigt att få jobba så konkret och komma ut i fält. Något som slår an i mig är ö-dynamiken. Det är spännande eftersom det är komplext, med många faktorer som spelar in i att skapa ett fungerande ekosystem. Det är applicerbart på andra landsbygder, men blir väldigt konkret här med de fysiska gränserna, säger Sofia Mårshagen.

Förhoppningar för projektet

Projektet är framför allt ett tillfälle för studenterna att få värdefull erfarenhet av att arbeta med verkliga samhällsfrågor i skärgårdsmiljö. För kommunen innebär det samtidigt en chans att få nya perspektiv och insikter som kan inspirera framtida utvecklingsarbete.

– Vår uppgift är att undersöka olika aspekter av livet här och lyfta fram vad som kan förbättras. Syftet är inte att leverera färdiga resultat utan att bidra till en förståelse som både vi och kommunen kan använda, säger Emelie Randle Lundström.

Att genomföra fältarbete i Östhammars skärgård har möjliggjorts genom samarbetet mellan SLU och kommunen. Studenterna får utforska lokala frågor i en praktisk miljö, medan kommunen får tillgång till insamlad information och nya tankesätt som kan vara till hjälp i planeringsarbetet.

– Jag hoppas att studenterna får inspirerande dagar här och ser fram emot att ta del av deras arbete. Det är spännande att se hur deras insikter kan bidra till kommunens utvecklingsarbete, säger Sofia Händel, landsbygdsutvecklare på näringslivskontoret i Östhammars kommun.

Bilder från när studenterna besökte öarna:

bild 5

¨bild 6

båt

Kontakter

Publicerad
27 december 2024
Senast uppdaterad
23 december 2024
Ansvarig organisation
Näringslivskontoret